Annons:

  • Jonas Alvin tillbaka i restaurangskolans lokaler – öppnar ny restaurang i Linköping

    Jonas Alvin, ursprungligen från Vimmerby, besökte nyligen restaurangskolan i Vimmerby och kom med värdefulla tips till kockeleverna. Foto: Ossian Mathiasson

  • Jonas Alvin tillbaka i restaurangskolans lokaler – öppnar ny restaurang i Linköping

    Viktor Granath och Edith Karlsson är restaurangelever i årskurs tre på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Vimmerby gymnasium. Foto: Ossian Mathiasson

  • Jonas Alvin tillbaka i restaurangskolans lokaler – öppnar ny restaurang i Linköping

Jonas Alvin tillbaka i restaurangskolans lokaler – öppnar ny restaurang i Linköping

Vimmerbysonen Jonas Alvin, kökschef på Stångs Magasin i Linköping, besökte nyligen restaurangskolan i Vimmerby där hans resa började. 
– Det är kul att vara tillbaka här, berätta om vad jag har gjort och gör och höra vad eleverna gör, säger Jonas Alvin. 

Annons:

Den Vimmerbybördige kocken Jonas Alvin besöker vanligtvis restaurangskolan i Vimmerby en gång om året men har inte varit på besök de två senaste åren på grund av pandemin. 

Årskurs tre-eleverna på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Vimmerby gymnasium fick nyligen värdefulla tips då han fanns med i köket under en heldag. 

– Kul att vara tillbaka. Mitt besök handlar mest om att eleverna ska få se något annat och köra en meny utefter det jag tycker om, säger Jonas Alvin. 

Dagen till ära hjälpte Jonas Alvin de unga kockarna med att tillaga och servera en vegetarisk fyrarättersmeny till 40 gäster. Eleverna var indelade i grupper och hade ansvar för varsin rätt.  

– Det är så smidigt när vi kör en fyrarättersmeny och alla gäster äter samma sak. Ett 40-tal gäster är ganska lagom, då kan man göra lite mer avancerade grejer i köket, säger Alvin. 

Öppnar ny restaurang i Linköping

Stångs Magasin i Linköping, där Jonas Alvin är kökschef, växer och utökar med ytterligare en restaurangverksamhet. Det blir en klassisklunchrestaurang i närheten av universitetet i Mjärdevi. 

– Det är Stångs som öppnar restaurangen så vi gör det för att bredda vår verksamhet, vilket är en rolig satsning.  

Rent personalmässigt har Stångs Magasin i Linköping klarat sig ganska bra under pandemin, enligt Jonas Alvin. 

– Det är mycket tack vare att vi inte har behövt säga upp personal under pandemin. Jag förstår att det är jätteont om folk när det inte kom några stöd som riktigt passade branschen. Då tvingades personal att sägas upp och det är inte bara att plocka tillbaka dem nu. Det är klart att vi tappar många ungdomar som börjar studera men vi tappar också många 40- och 50-åringar som kanske har tänkt att göra något annat. Med pandemin blev det väldigt tydligt att de hoppade på andra jobb. Hela branschen har berörts av att mycket kunskap har försvunnit, säger Jonas Alvin och fortsätter:

– Det är viktigt att det fylls på med utbildad personal. Det är alltid tråkigt när man hör att det är svårt att få tag i folk. Titta bara på dessa lokaler i Vimmerby, det skulle kunna gå 100 personer här men jag förstår också att det inte finns underlag för så många. Det går nästan lika många elever här som det går på restaurangprogrammet i Linköping. 

Edith gillar att baka

Edith Karlsson och Viktor Granath, restaurangelever i årskurs tre, uppskattade att ha honom på besök. 

– Det är alltid kul att lära sig nya saker och roligt att laga mat som folk tycker är gott. Det är ett väldigt roligt program, säger Edith och Viktor.

Är tanken att jobba vidare inom branschen efter studenten?

– Det kan vara kul, men jag har inte tänkt så mycket på vad jag ska jobba med när jag tar studenten men jag tänker börja med att söka till någon restaurang. Sedan får vi se vad som händer, säger Viktor Granath. 

Edith Karlsson är väldigt intresserad av bakning.

– Jag har väl tänkt jobba inom antingen restaurang eller på café eller konditori. På sikt är min dröm att starta eget då jag gillar att baka, säger Edith Karlsson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt