Annons:

  • Håkan villl väcka liv i biografen igen  – ”De här ställena växer inte på träd”

    Håkan Enock vill väcka liv i den slumrande biografen i Vimmerby. Foto: Johanna Karlsson

  • Håkan villl väcka liv i biografen igen  – ”De här ställena växer inte på träd”

    För att minska risken för smittspridningen har man spridit ut bänkraderna inne i biosalongen. Foto: Johanna Karlsson

Håkan villl väcka liv i biografen igen – ”De här ställena växer inte på träd”

Det blir en fortsättning för Vimmerby Bio, och personen som kommer att driva biografen heter Håkan Enock. Han driver sedan länge en biograf i Karlskoga och har sedan en tid tillbaka letat efter ytterligare projekt inom samma bransch. DV fick en pratstund idag med både Håkan, och biografens ägare Fredrik Wenström. 
– De här ställena växer inte på träd, säger Håkan Enock.

Annons:

Tidigare idag kunde vi avslöja att den som kommer att driva vidare Vimmerby bio är Håkan Enock, biografägare i Karlskoga. Fredrik Wenström kommer fortsatt äga biografen men Håkan Enock kommer ansvara för driften. Dagens Vimmerby fick en snabb pratstund med de båda under onsdagseftermiddagen när de börjat röja undan för att förhoppningsvis få klart för nypremiär på fredag. 

Hur kommer det sig att en biografägare från Karlskoga tar över driften av Vimmerby bio?

– Jag har en grabb som spelar hockey här, så på den vägen är det. Jag har ju varit här en hel del, och så är man väl lite halvtokig och så kika in i alla biograffönster som finns, så på den vägen var det. Sedan var det en artikel om Fredrik i någon tidning, så då var jag tvungen att skriva till honom. 

Det måste varit välkommet från ditt håll, Fredrik?

– Ja det var det. Jag stod ju i begrepp att lägga ned. Sedan kanske jag rent ekonomiskt borde bygga lägenheter här istället, men det är fattigt utan biograf. Vi är ju ändå femte generationen som har den, och jag brukar säga att det är ett arv som förpliktigar lite.

Har drivit biograf sedan 1994

Biografen i Karlskoga har Håkan Enock drivit sedan 1994 och där har han både byggt och renoverat biografer och salonger. De senaste åren har han letat efter nya projekt och utmaningar, men att bygga nytt har han inte varit sugen på. 

– Det går ju inte att bygga en biograf idag. Inte om du ska bygga så här. Jag var med om en brand 2003, då tittade vi på att bygga – men du vet, man ska ha fem meter i takhöjd och spänn över det där. Det blir nästan som en idrottshall tillslut. Det är svindyrt. Så man får försöka söka sig till befintliga lokaler. Här är det underbart byggt. 

– Nu kände jag att det var dags att ta ett steg till. Och det har jag känt länge, men de här ställena växer inte på träd!

Håkans erfarenhet av att driva biograf var det som gjorde att Fredrik nappade på förslaget. 

– Just det här att Håkan har en sådan gedigen erfarenhet. Jag har haft anställda innan, men nu är tanken att jag inte ska vara superengagerad, eller det är klart att jag kommer vara engagerad, men jag kommer inte vara på plats så mycket eftersom att jag jobbar i Nyköping. Men det här är en optimal lösning tror jag, säger Fredrik. 

Det är en bit mellan Vimmerby och Karlskoga, kommer du sköta biografen på distans?

– Till att börja med kommer jag vara här mycket. Jag kommer vara här mycket mer än hemma i Karlskoga. Jag måste få grepp om vad det är. 

Kan det bli aktuellt att anställa någon sedan?

– Antagligen. Möjligen blir det så eftersom det är lite avstånd. Men sedan har jag ju anställda hemma, det kanske är någon som vill åka ned hit, det vet man aldrig. Men det är ju inte i nutid, vi får se hur det drar igång och vart det bär iväg. 

Vad tror du om biobesökandet i Vimmerby, ligger det ungefär lika som i Karlskoga?

– Vi har haft bra, jättebra siffror. Det finns mättal på bio – du ska ha ett biobesök per invånare och år, det är 1.0. Kommer du upp i 1,2 och 1,3 då är det riktigt bra. 1,4 har vi haft i Karlskoga och vi har haft ännu högre. 1,0 vill jag komma upp till här. Jag vill ha tiotusen besök i alla fall. Första året kan det vara svårt att räkna, för det är klart att det är lite nyhetens behag. Men vi försöker ha så mycket öppet som det bara går, och vi hoppas kunna ha sommaröppet också. Jag ser med tillförsikt på det här ska ni veta!

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt