Annons:

Skola i kommunen anmäld för andra gången – elev ska inte fått tillräckligt stöd

Vimarskolan har återigen anmälts till Skolinspektionen. Foto: Arkivbild

Skola i kommunen anmäld för andra gången – elev ska inte fått tillräckligt stöd

Vimarskolan i Vimmerby har återigen anmälts till Skolinspektionen i ett ärende gällande en elev som uppges inte få tillräckligt stöd. Ärendet var uppe för utredning senast i våras. 

Annons:

I april förra året mottog Skolinspektionen en anmälan gällande en elev på Vimarskolan. Eleven uppgavs få otillräckligt stöd och därmed inte sin rätt till utbildning tillgodosedd. Vimmerby kommun ålades att göra en utredning och eventuellt komma med åtgärder. I maj presenterade kommunen sin utredning och Skolinspektionen avlutade uppföljningen.

I januari i år tog Skolinspektionen åter emot en anmälan med nya uppgifter gällande samma elev. Nu krävs att Vimmerby kommun som huvudman för verksamheten bland annat ska redovisa sina åtgärder för att elevens skolgång ska fungera under vårterminen. Kommunen skall även redovisa sina åtgärder som vidtagits efter Skolinspektionens beslut i maj, och beskriva elevens nuvarande skolsituation.

Pernilla Begu, rektor på Vimarskolan vill inte uttala sig alls gällande kraven från Skolinspektionen. 

Hör det här ärendet ihop med kritiken mot Vimarskolan och hanteringen av särbegåvade elevers skolgång? 

”Gällande elever med särskild begåvning har såväl skola som kommun tagit fram en handlingsplan. Frågor som berör särskild begåvning och hur vi på Vimarskolans högstadium arbetar med det bör inte blandas ihop med den skolinspektionsanmälan som gjorts”, skriver Begu i ett mailsvar till vår tidning.

Hur arbetar Vimarskolan i liknande ärenden där elever eller deras anhöriga inte upplever att de får tillräckligt stöd? 

”Varje elevärende är specifikt. Jag kan inte uttala mig i frågan då detta skulle innebära att jag bryter mot sekretess", skriver Begu och hänvisar till skolchef Ola Karlsson. 

Ola Karlsson når vi på telefon.

Hur arbetar ni med ärendet från kommunens håll? 

– Det som händer när en anmälan kommit in är att Skolinspektionen ställer frågor till oss som de vill ha svar på. Framför allt dokumentation. De har fått in en anmälan från någon som inte är nöjd med arbetet med deras barn, och vi får redogöra för vad vi gjort, och där är vi nu. Skolinspektionen får svar på sina frågor och rektor tillsammans med mentorer och annan personal tar fram den dokumentation som finns. Sedan får vi se vad de säger, svarar Ola Karlsson.

Nu är det andra vändan med anmälan i samma ärende – förändrar det något i hur ni arbetar? 

– Det är samma sak där. Skolinspektionen har fått en ny anmälan och vill veta vad som hänt mellan gångerna. Det har vi lämnat in och nu får vi se vad de beslutar. Målsättningen är givetvis alltid att göra det som är det vi har möjlighet att göra för en elev. För det mesta lyckas vi, men ibland gör vi det inte. Bedömer Skolinspektionen att vi inte lyckats så får vi se över det. 

Vad är det för brister som påtalas i anmälan? 

– Än så länge finns det inte något som säger att det är några brister. Det är det som ska bedömas nu. En person som har anmält säger att det finns brister och Skolinspektionen vill få in underlag så de kan göra de bedömning och avgöra om det finns brister. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt