Annons:

Två år sedan sist – mästerkocken och Robinson-vinnaren tillbaka i Vimmerby

Mästerkocken Michael Björklund fortsätter i sedvanlig ordning att besöka eleverna på restaurangskolan i Vimmerby. Foto: Ossian Mathiasson

Två år sedan sist – mästerkocken och Robinson-vinnaren tillbaka i Vimmerby

Mer än två år har gått sedan den åländske mästerkocken Michael Björklund gjorde ett besök i köket på Vimmerby gymnasiums restaurang- och livsmedelsprogram. 
– Härligt att vara tillbaka. Det känns jättebra, säger Michael Björklund, som vann den svenska upplagan av Robinson 2020. 

Annons:

Michael Björklund gjorde nyligen sitt elfte gästspel på Vimmerby gymnasiums restaurang- och livsmedelsprogram för att laga mat och komma med tips och råd till de blivande kockarna i årskurs tre. 

– Jag har inte varit i Vimmerby på två år på grund av coronapandemin. Sist jag var här var det här gänget ettor och var med i köket. Nu är de snart klara och ska ta studenten. De är jätteduktiga, förstår grejen, jobbar på, tänker på rätt sätt och gör momenten i rätt ordning, säger Michael Björklund.

Vad ger du för tips till de blivande kockarna?

– Intresset är det absolut viktigaste i det här yrket. Så länge man har det så kommer det gå hur bra som helst och det finns det i den här klassen. Man behöver inte kunna allt nu utan man lär sig under resans gång. Det är i skolan som man har möjlighet att testa olika saker och lära sig grunderna. Om man kan grunderna så är det mycket lättare att ta nästa steg och bestämma vad man vill jobba med. 

"Måste få vettiga arbetstider"

Han tycker att det är roligt att arbeta med unga människor som ska ut i branschen. 

– Det har varit skönt att hålla denna grej en gång per år. Det är skoj med tanke på att vi har jätteutmaningar inom vår bransch med att få tag i personal, säger Björklund. 

Han ser flera förklaringar till att branschen står inför prövningar. 

– Coronapandemin har varit en orsak då många har börjat jobba inom andra yrken och inser att det finns ett annat liv också än att jobba i ett kök. Det är inte heller så många personer som söker sig in till restaurangskolorna. Jag tror att det kommer svänga rätt igen men det kommer ta tid. Man måste hitta en arbetsmiljö som är bra, att man kan ha både familj och jobba inom restaurangbranschen och få det att fungera. Det är många som har jobbat mycket inom restaurangbranschen och då tycker man inte att det är så roligt längre och vill göra annat. 

Vad ser du för lösningar på problemet? 

– Nu är vi inne i en ond cirkel, de som jobbar jobbar för mycket för att det saknas personal. Man måste få vettiga arbetstider och hitta ett upplägg som fungerar. Lönesättningar har varit ett problem, men inte längre. Om du är kock i dag och gillar yrket så har du hur mycket jobb som helst att välja på och du kan i stort sett diktera din egen lön. Det är också viktigt att få de äldre att stanna kvar i branschen så de inte hittar på något annat. 

Vann Robinson 2020

Sedan Björklund var i Vimmerby sist har han hunnit med att vinna den svenska realityserien ”Robinson” 2020 och belönas med en halv miljon kronor. 

– När jag var här i Vimmerby 2019 var Robinson inspelat, men jag fick inget säga.  Jag minns att jag skojade med Peder (Rannemalm) och sa att jag hade jobbat utomlands. Jag var ganska mager då efter att ha tappat ganska många kilon och sa att jag hade börjat springa och träna så det var en vit lögn. 

Robinson-äventyret var både spännande och lärorikt.

– Man förstår vad maten har för betydelse och lär känna sig själv och andra på ett bättre sätt. Det var jättedåligt med mat och när folk blir utan mat är det lätt att bli grinig. Mitt fokus låg på att samla mat och ved. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt