Annons:

  • Annorlunda skoldag för restaurangskolans elever: ”Skötte allt helt själva”

    Björkbackens köksmästare Simon Johansson fick hjälp av årskurs två-eleverna på restaurangskolan att tillaga onsdagens lunch som bestod av wallenbergare och kyckling. Foto: Ossian Mathiasson

  • Annorlunda skoldag för restaurangskolans elever: ”Skötte allt helt själva”

    Linnea Karlsson Wainebro och Alma Pettersson fick i uppdrag att göra desserten, en blåbär- och svartvinbärskaka. Foto: Ossian Mathiasson

  • Annorlunda skoldag för restaurangskolans elever: ”Skötte allt helt själva”

    Elsa och Alicia tillagar wallenbergare. Foto: Ossian Mathiasson

  • Annorlunda skoldag för restaurangskolans elever: ”Skötte allt helt själva”

    Efter att ha stekt kycklingen började Leo Andersson och Isak Hansson förbereda fläskschnitzeln till torsdagens lunch på Björkbacken. Foto: Ossian Mathiasson

  • Annorlunda skoldag för restaurangskolans elever: ”Skötte allt helt själva”

    För att främja tillväxten i restaurangbranschen fick restaurangskolans årskurs två-elever laga lunch tillsammans med Björkbackens kockar på onsdagen. Foto: Privat

Annorlunda skoldag för restaurangskolans elever: ”Skötte allt helt själva”

Restaurangskolans årskurs två-elever har fått uppleva en annorlunda skoldag. Björkbacken gav eleverna chansen att komma till restaurangen och ansvara för lunchen med stöttning från ordinarie personal.
– Vi lät dem styra arbetet och de skötte allt helt själva, säger Simon Johansson, köksmästare på Björkbacken i Vimmerby.

Annons:

De åtta årskurs två-eleverna från restaurangskolan på Vimmerby gymnasium fick prov på sina färdigheter i Björkbackens kök på onsdagen. Tillsammans med Björkbackens ordinarie kockar lagade gymnasieungdomarna wallenbergare med klassiska tillbehör och kycklingfilé med rostad potatis och en orientalisk sås smaksatt pesto och soltorkade tomater. 

Björkbackens köksmästare Simon Johansson förklarar initiativet med att han gärna vill vara med och utbilda och inspirera framtidens kockar. 

– Vi vill främja tillväxten i branschen och göra det möjligt för eleverna att få en arbetsdag på en restaurang. Här blir det lite mer på riktigt och de styr hela lunchen. De har tillsammans med mig planerat rätterna och gjort förberedelser för hur de ska lägga upp arbetet. Vi som är fastanställda är med som hantlangare då det kan vara svårt för dem att vara i ett kök som de aldrig har varit i, säger Simon Johansson. 

"Låter dem styra arbetet"

Simon Johansson har många års erfarenhet inom restaurangyrket och hoppas att ungdomarna stannar kvar i branschen. 

– Det är väldigt kul att vi får vara med på en sån här grej, förhoppningsvis kommer eleverna få känna att de har en väldigt rolig dag. Det är så mycket mer än bara matlagning. De går på restaurangskolan för att de vill laga mat, men vi vill också visa hur roligt man kan ha det på jobbet. 

Simon Johansson tycker att det är glädjande att se när unga kockar blommar ut och visar vad de går för. 

– Det är klart att vi är med, tittar och övervakar, men vi låter dem styra arbetet och det är spännande och imponerande att se vilket stort ansvar dessa årskurs två-elever tar. Vi är inte i och petar i smaker då alla tycker om så olika saker. Oavsett vad jag tycker om så är det inte säkert att de tycker likadant och av den anledningen ska man alltid gå efter sig själv när man lagar mat.

"Roligt att byta miljö för en dag"

Linnea Karlsson Wainebro och Alma Pettersson uppskattar initiativet med att förlägga en skoldag på Björkbacken. 

– Skönt och roligt att få möjlighet att byta miljö för en dag. Extra roligt att vi har fått göra allt själva och personalen på Björkbacken har hjälpt oss på traven, säger Linnea och Alma. 

Eleverna var uppdelade i grupper om två personer. Linnea och Alma fick ansvar för att göra desserten, en blåbär- och svartvinbärskaka.

Isak Hansson och Leo Andersson fick i uppdrag att steka kyckling. 

– Det är kul att man får komma ut på en restaurang med skolan. Man lär sig mer av att vara ute och jobba i ett riktigt kök, säger Leo Andersson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt