Annons:

Vill bidra: så ska föreningen spara ström på elljusspåret

Det är nya LED-lampor på elljusspåret i Storebro, som dessutom bara lyser när spåret används. Allt för att spara ström. Foto: Privat

Vill bidra: så ska föreningen spara ström på elljusspåret

Kvicksilverlamporna på elljusspåret är utbytta mot LED-lampor – som dessutom tänds med hjälp av mobilen. Så de lyser bara när spåret används. Storebro IF har gjort en kraftsamling för att spara energi.
– Det känns angeläget, vi vill dra vårt strå till stacken, säger ordförande Eva Kindstrand Ströberg.

Annons:

Arbetet är i det närmaste klart, återstår gör bara lite finjusteringar. Nu i veckan väntas skyltarna komma upp.

– Belysningen är klar, så elljusspåret går att använda helt och fullt, säger Eva Kindstrand Ströberg, som är mycket nöjd med det arbete som gjorts inom föreningen i syfte att spara energi.

För att höja standarden har samtidigt ett gäng pensionärer röjt längs spåret och på vissa partier har ny flis lagts ut.

Ring ett samtal – lamporna tänds

Storebro IF har fått LED-belysning genom kommunen och VEMAB, sedan föreningar erbjudits möjligheten att söka pengar till upprustning av belysningen på elljusspåren. Utöver det sponsring från Klaravik.

– Vi har klurat på hur vi kunde lösa, så det inte står och lyser och drar energi jämt på spåret och hittade en lösning där vi monterat ett astronomiskt ur i elskåpet. Så nu tänder man lamporna genom att ringa ett särskilt mobilnummer. 

– Men, tillägger Eva Kindstrand Ströberg, det går bara att göra från det att det börjat skymma. Det är en lösning som känns jättebra. Vi måste hjälpas åt att spara el, det här är vårt sätt att dra vårt strå till stacken.

Mörkt om det inte används

Är det ingen som använder elljusspåret så är det mörkt. Har någon väl tänt lamporna lyser de till klockan 22.

– Vi har gjort så det går att tända lamporna både från elljusspårets start och från Fredensborg, säger Eva Kindstrand Ströberg som är nöjd med att ha blivit av med de gamla kvicksilverlamporna, som på senare tid inte ens gått att beställa hem, så det har varit mörkt på sina håll.

Dessutom ska solcellsbelysning monteras över skylten, så informationen om hur man gör kan läsas innan spåret tänds.

– Vi är lyckligt lottade som har daglediga som har tid att klura på lösningar. Vi försöker se möjligheterna och lösningarna före svårigheterna, säger Eva Kindstrand Ströberg.

Har ni räknat på hur elförbrukningen kommer påverkas?

– Nej, det har vi inte gjort, men bara att byta till LED mot de gamla kvicksilverlamporna tror vi kommer göra en hel del. Det känns bra rent allmänt att vi hjälps åt från alla håll.

Har ni gjort något mer för att sänka föreningens elförbrukning?

– Ja, vi har sänkt temperaturen så mycket det går i de ytor vi inte använder vintertid, som omklädningsrum och förråd. Klubbstugan däremot har vi värmen på, för vi har ju en kanslist på halvtid och den är så pass mycket uthyrd. På toaletten som används av discgolfarna är det också lite värme på. Så vi har sänkt värmen där vi tycker att vi kan och har redan sett att det ger utslag.

Eva Kindstrand Ströberg förtydligar att tills informationsskylten om hur man gör kommer upp är lamporna tända. Den förväntas som sagt komma upp under kommande vecka.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt