Annons:

Trots det höga elpriset – simhallen öppnar sin bastu igen

Nu har simhallen öppnat sin bastu igen för besökare. Foto: Simon Henriksson

Trots det höga elpriset – simhallen öppnar sin bastu igen

I oktober stängde Gullringens simhall av basturna helt. Men sedan årsskiftet går det åter att bastu igen om man besöker simhallen.
– Vi har förstått att en del inte kommer och badar för att bastun inte är på, säger Kenneth Björklund, ordförande i simhallsföreningen. 

Annons:

Elkostnaderna hade skenat för Gullringens simhall och styrelsen såg ingen annan utväg än att stänga av bastun för besökarna. Bastuavstängningen trädde i kraft den 1 oktober förra året. 

– Då är bastun en sådan del som vi inte tar betalt för och det är badet som är det primära. Bastun är mer en service till de som badar, sa Kenneth Björklund i höstas.

Men efter några månader har simhallsföreningen nu omprövat beslutet. 

– Vi öppnade upp bastun igen vid årsskiftet. Vi ska prova den här månaden nu och se hur det blir och om vi kan dra mer folk igen. Vi har förstått det som att en del inte kommer och badar för att bastun inte är på. 

"Betydde mycket"

Bara någon vecka efter beskedet i oktober stod det också klart att simhallen fick ett tillfälligt kommunalt stöd på 200 000 kronor för 2022. Pengarna togs från akutstödet för covid-19. 

Simhallen har för övrigt ett kommunalt driftbidrag på 450 000 kronor årligen och får också 290 000 kronor för simundervisningen till skolbarn.

– Det extra bidraget från kommunen betydde mycket. Det gör att vi klarar oss. Vi fick också tillbaka en del pengar från Tillväxtverket, eftersom vi fick rätt på vår överklagan.

Hur tung är elräkningen för december?

– Vi har inte fått den ännu. I november var det nästan 50 000 kronor och det kommer ju bli ännu värre. Det blir tungt framöver. Vi har sparat en del pengar på att ha bastun stängd, men vi tappade också en del besökare på det. 

Stor elslukare

Bastun är annars en stor elslukare för simhallen.

– Tillsammans drar herrarnas och damernas 16 kilowatt i timmen. Det blir rätt så mycket pengar på en månad. Genom att stänga av kunde vi spara några tusen i månaden, men nu ska vi testa och se om vi kan få hit mer folk igen. Vi har styrelsemöte i slutet av januari och kommer utvärdera då. Därefter tar vi ett nytt beslut. Vi vill verkligen ha den på, men det hänger på hur elräkningarna blir. 

Besöksmässigt har det annars sett helt okej ut för simhallen.

– Vi har haft ganska hyfsat med besökare i mellandagarna. Nu har det avtagit lite, men nästa vecka kör vi igång hela verksamheten igen med simskola och vattengympa.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt