Annons:

Simhallen vill ha utökat bidrag från kommunen – sagt upp nuvarande avtal

Gullringens simhall vill ha ett ökat driftbidrag från kommunen. Foto: Simon Henriksson

Simhallen vill ha utökat bidrag från kommunen – sagt upp nuvarande avtal

Årligen har simhallsföreningen i Gullringen ett driftbidrag på 450 000 kronor samt 290 000 kronor för simundervisningen från kommunen. Nu har man sagt upp det avtalet.
– Alla kostnader stiger för oss, säger föreningens ordförande Kenneth Björklund.

Annons:

I höstas ville Gullringens simhall att driftbidraget skulle öka med 200 000 kronor per år. Det sa kommunsyrelsen inte ja till, men däremot betalade man ut ett tillfälligt bidrag på 200 000 kronor för 2022.

Pengarna togs från potten för akutstöd till föreningar som inrättades på grund av covid-19. Det löste den akuta situationen för simhallsföreningen, men räcker inte på sikt. Därför har simhallsföreningen sagt upp det nuvarande avtalet med kommunen. 

– Avtalet går ut i år och vi har sagt upp det. Vi har skickat ett nytt förslag och det är uppjusterat mot hur det har varit tidigare. Vi har gjort likadant med Kinda kommun vad gäller simundervisningen, berättar Kenneth Björklund, ordförande i föreningen.

Med Kinda kommun har man endast ett simundervisningsavtal och med Vimmerby kommun har man både det och ett årligt driftbidrag. Alla tre avtal är uppsagda. 

– Vi räknar med att vi ska komma till någon förhandling kring det. 

Vill inte gå in på summan

Orsaken är att simhallsföreningen sett ökade kostnader inom i princip alla segment. 

– Det är elpriset, löner – allt stiger ju. Därför har vi justerat avtalen och vill se en höjning. 

Men hur mycket man vill ha driftbidraget höjt vill Kenneth Björklund inte gå in på.

– Nej, det kan vi ta längre fram. 

Varför vill ni inte gå ut med summan?

– Jag vill inte störa förhandlingen med kommunen och därför vill jag inte gå ut med det, men det handlar om en höjning. 

"Inget vinstdrivande"

Det nya avtalet skulle gälla från 1 januari 2024 och vara på två år. 

– Vi vill ha en permanent lösning, så att kommunen inte behöver gå in varje år och stötta oss extra. Vi är en ideell förening och det finns inget vinstdrivande i det vi gör. Jämför man med Hultsfreds kommun, så har man en drift på 1,5 miljoner kronor där för simhallen. 

Hur ser du på möjligheterna?

– Jag har ingen uppfattning om det i det här läget. Om vi inte hade fått pengarna från Tillväxtverket förra året och det extra bidraget från kommunen, så hade vi gått back med flera hundra tusen. Nu får kommunen ta ställning till vårt förslag. 

Kommunstyrelsens ordförande, Helen Nilsson (S), säger att hon är fullt medveten om simhallens kärva ekonomiska situation. 

– Vi får se vad vi kan göra. Vi har pratat med utvecklingsavdelningen och de har legat lågt länge. Jag förstår dem (simhallsföreningen) och det är tufft att leva på gränsen. Det pågår en diskussion och vi jobbar vidare. Det kommer till kommunstyrelsen tids nog, säger hon. 

Hur ser du på att utöka driftbidraget?

– Jag förstår att det behövs, men vi har inte diskuterat några summor. Det är svårt just nu och man får väga allt fram och tillbaka. Det här är den enda simhallen vi har och det är klart att vi vill värna om att den finns i kommunen. Det argumentet väger tungt, men vi får se vad som händer. 

Ökning hittills i år

Kenneth Björklund säger att man sett ett ökat intresse under årets första kvartal. 

– Titttar vi på januari, februari, mars och april så har vi fler vuxna badande i simhallen jämfört med samma tidsperiod 2022. Det gäller även barn, så vi ser en ökning. Vi får se om det håller i sig. Nu kommer våren och sommaren, vilket brukar innebära att badandet inomhus minskar. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt