Annons:

Tillsammanskoncept bildat för föreningslivet:

Här är styrgruppen, som kallar sig för Vimmerbys föreningsliv tillsammans, vid sitt första möte i januari. Foto: Pressbild

Tillsammanskoncept bildat för föreningslivet: "Större kraft om vi samverkar"

Nu har "Vimmerbys föreningsliv tillsammans" haft sitt första möte. Syftet är att öka samverkan mellan föreningar i kommunen men också att öka synnergieffekterna med kommunen, näringslivet och andra aktörer.
– Med en gemensam röst kan vi gynna de som bor i kommunen, säger Jessica Eriksson, ordförande i Gullringens GoIF, som sitter i styrgruppen.

Annons:

Diskussionen om att Vimmerby kommun behöver ett föreningsråd alternativt föreningsparlament har pågått en längre tid. I maj förra året hade man en första sittning med ett 40-tal föreningar på Astrid Lindgrens Värld. 

I oktober samma år hölls en ny storträff och då visade ett antal föreningsrepresentanter frivilligt sitt intresse för att vara med i en styrgrupp som kan föra föreningarnas önskemål framåt. 

Gruppen har valt att kalla det hela för "Vimmerbys föreningsliv tillsammans".

– Vimmerby Tillsammans kom ju till under pandemin och blev väldigt positivt. Det gav positiva signaler och därför ville vi köra på. Att kalla det för föreningsparlament låter ju lite tråkigt, säger Jessica Eriksson, ordförande i Gullringens GoIF.

Bland föreningarna som representeras i styrgruppen finns allt från fotbollsföreningar, fotoklubben och hembygdsföreningar.

– Jag tror att det kan bli en väldigt bra mix, säger Eriksson.

"Gemensam röst"

Kommunen representerades också på mötet i januari i form av utvecklingschefen Egon Karlsson, fritidssamordnare Anton Palmér och kultur- och fritidsutskottets ordförande Lars Johansson (V).

– Det var ett väldigt bra möte med en bra blandning. Alla är väldigt inspirerade till samverkan och såg värdet i att stärka varandra genom samverkan med kommunen och näringslivet. Vi ser ett stort värde i att föreningsparlamentet kommit till och nu har den här styrgruppen ett uppdrag att göra aktiviteter som stärker föreningslivet brett på det sätt föreningslivet anser är lämpligt, säger Lars Johansson (V).

Jessica Eriksson ser en stor nytta i att jobba tillsammans. 

– Det här gör att föreningar kan få en gemensam röst. Man behöver inte sitta var och en med sitt, utan man dra nytta av varandras olikheter och likheter. Det kommer kunna gynna alla som bor i kommunen. Vi är inte en så stor kommun att alla kan verka var och en på sitt vis. Vi måste dra nytta av varandra och det blir en större kraft om vi samverkar och blir en gemensam röst, säger hon.

200 000 kronor

Gruppen kommer att i samråd med utvecklingsavdelningen ha 200 000 kronor att förfoga över. Tanken är att det ska generera någonting som gynnar föreningarna i kommunen. 

– Det här är föreningsrådets pott, som de får disponera och göra det bästa av, säger Lars Johansson. 

Vad händer framöver?

– Nu kommer man ta vidare en massa bra idéer som kom upp. Anton (Palmér) kommer vara med som adminstrativt stöd och hjälpa till med det tråkiga arbetet runt omkring. Det här är föreningslivets sak i första hand.

Ett nytt stormöte är planerat till i maj.

– Under våren kommer vi ha två mötestillfällen till. Vi har inte bestämt exakt hur ofta eller hur regelbundet det ska se ut, säger Jessica Eriksson.

Hur ska ni få det att bli konkret och verkligt av det här?

– Det är inte lätt att hitta ideella krafter i dag till föreningslivet. Alla som är engagerade jobbar redan mycket ideellt i dag. Det måste ligga på en rimlig nivå. Just det här, att vi har en styrgrupp, som kan samverka med en gemensam föreningsröst är ett viktigt signalvärde till medborgarna. Vi som sitter med i styrgruppen är inte handplockade, utan alla föreningar har fått möjligheten.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt