Annons:

  • Eken kommer inte att rivas under 2023:

    Eken kommer sannolikt inte att rivas i år. Foto: Ossian Mathiasson

  • Eken kommer inte att rivas under 2023:

Eken kommer inte att rivas under 2023: "Hela världen har förändrats"

Eken skulle rivas första halvåret 2023. Så kommer det inte att bli.
– Hela världen har förändrats, säger Ola Svensson, chef för Region Syd inom SBB.

Annons:

I närmare 40 år var Eken i Vimmerby ett kommunalt äldreboende. Under 2015 lämnade kommunen fastigheten och den såldes då till Anders Hermansson. Han sålde i sin tur den vidare för dubbla priset till fastighetsbolaget Agnig Xani AB.

Deras avsikt var att skapa ett nytt äldreboende i fastigheten, men det var planer som aldrig blev verklighet.

För snart tre år sedan köpte Samhällsbyggnadsbolaget i Norden fastigheten. I höstas kunde vår tidning berätta att fastigheten – som med åren nästan blivit en skamfläck i Vimmerby – skulle rivas under första halvåret 2023.

– Vi hoppas kunna riva fastigheten under första halvåret 2023. Det känner vi att det finns ett behov av ur säkerhetsaspekt och som det ser ut nu kommer vi riva den. Det är inga formella beslut tagna, sa Ola Svensson, regionchef för SBB vid den tidpunkten.

Skjuts framåt

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden bildades 2016 och äger samhällsfastigheter och hyresrätter över hela landet. Tanken i höstas var att efter rivningen bygga bostäder på tomten.

– Vi har identifierat ett behov av nya bostäder här i Vimmerby och det kommer vi fokusera på framgent. Detaljplanen tillåter bostäder och när konjunkturen också tillåter det tänker vi börja bygga bostäder, sa Ola Svensson då.

Men fastigheten kommer sannolikt inte rivas under första halvåret i år.

– Nej, det är inte så troligt längre. Det ligger nog ett år framåt i tiden. Just den senaste tiden har det inte hänt något nytt, men hela världen har ju förändrats, säger Ola Svensson nu. 

Vad händer under tiden?

– Vi håller på att ta fram kalkyler för att bygga bostäder och tittar på det. Så länge får den stå. Vi ser till att den ser hel och ren ut och har kontinuerlig bevakning.

Så planen är fortsatt densamma?

– Det är fortfarande vår plan, men det ligger nog lite längre fram i tiden. Vi har inga andra spår i nuläget dock.

Eken var i många år det största vård- och omsorgsboendet i Vimmerby men kom att ersättas av de nybyggda anläggningarna Vimar- och Borghaga.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt