Annons:

  • Eken står fortsatt och förfaller:

    Eken i Vimmerby står och förfaller, men ingenting händer. Foto: Ossian Mathiasson/Arkiv

  • Eken står fortsatt och förfaller:

Eken står fortsatt och förfaller: "Tar hand om det"

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, har en turbulent tid bakom sig. Bolaget äger fortfarande Eken i Vimmerby men ingenting händer.
– Vi har inte fattat några beslut. Det beror på omvärlden, säger regionchefen Ola Svensson.

Annons:

Eken i centrala Vimmerby var i närmare 40 år ett kommunalt äldreboende. 2015 lämnade kommunen fastigheten och sålde den till Anders Hermansson. Han sålde den i sin tur vidare för dubbla priset till fastighetsbolaget Agnig Xani AB. 

Deras avsikt var att skapa ett nytt äldreboende, men det var planer som aldrig blev verklighet. Några år senare köptes fastigheten i stället av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, som under 2022 beskrev att man skulle riva fastigheten – som närmast blivit en skamfläck – under första halvåret 2023. 

Efter den inplanerade rivningen skulle man bygga bostäder på platsen. Men någon rivning har inte skett och just nu verkar det inte stå högt upp på agendan. 

– Eken är fortsatt i vår ägo men det är inga beslut fattade ännu, säger Ola Svensson, regionchef på SBB.

Vad beror det på?

– Omvärlden och ränteläget. Vi har inte kommit vidare, men det vi har pratat om är eventuellt bostäder. 

"Får stå så länge"

SBB har en mycket turbulent tid bakom sig, men det är inget Ola Svensson vill kommentera.

– Hela branschen har haft tuffa tider. Så är det. Men här har det inte hänt något nytt. 

Är tanken att ni ska riva Eken?

– Ja, huset är obrukbart som det är nu. Vi håller på att titta på projektet vad gäller både rivning och att producera bostäder, men så länge får det stå. Vi tar hand om det. 

Under en period var det återkommande signaler om att det gamla äldreboendet blivit ett tillhåll, inte minst för ungdomar.

– Vi har fått bukt med det. Det är vår bild. Jag har inte hört något alls om det på slutet. 

När skulle något kunna hända?

– Det går inte att säga i dagsläget. 

Kan ni sälja det?

– Vi är absolut beredda att behålla det.

Inga nya klagomål

Linn Lagerström, byggnadsinspektör på miljö- och byggnadsförvaltningen, säger att man har ett aktivt tillsynsärende gällande fastigheten. Det hänger samman med att de övergivna lokalerna håller på att förfalla.

– Vi har inte fått några nya klagomål på länge. I början av året var det en del måsklagomål, men det är det som varit under året, säger Linn Lagerström. 

Vad tänker ni kring fastigheten?

– Vi har ett tillsynsärende på det och det är under pågående handläggning. Men så länge det inte är något farligt, så har vi annat att prioritera. Det är ett öppet ärende men vi har inte något beslut i det. 

Vad är det som kan hända med ärendet?

– I grunden ska varje ärende avslutas med ett beslut. Det handlar då om att avsluta det eller vidta ett föreläggande. Det beror helt på situationen.

Inte nära ett föreläggande

Ett sådant beslut bedöms dock inte vara nära. 

– Inte vad jag kan se. Vi har en stor hög och det här är inte något väldigt akut. Det är inte prioriterat och vi har andra tillsynsärenden som går före.

Har ni haft någon kontakt med SBB om Eken på slutet?

– När vi har fått in klagomål har vi meddelat det och då har det blivit bättre. Det kan handla om att klippa gräset och så vidare, men det har nog inte varit någon kontakt sedan förra året. Men jag förstår att frågan kommer upp ibland.

Hur länge kan det stå och förfalla?

– Det är svårt att säga. Ett rivningsföreläggande är en mycket ingående åtgärd, omständlig process och det krävs mycket innan dess. Det kan komma ett åtgärdsföreläggande om att rusta upp det, men för att det ska bli ett rivningsföreläggande ska man bedöma att det inte går att rädda byggnaden. 

Så det här kan bli en utdragen historia?

– Det kan bli en lång process. Vi kan inte tvinga dem att riva den förrän den är bortom räddning. Det är jättetråkigt att situationen är som den är. 

Eken var i många år det största vård- och omsorgsboendet i Vimmerby men kom att ersättas av de då nybyggda anläggningarna Borg- och Vimarhaga. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt