Annons:

Hyresvärden ville inte låta sonen bo kvar – får backa

Hyresvärden ville inte låta sonen ta över pappans kontrakt. Men till slut fick han backa. Foto: Pixabay

Hyresvärden ville inte låta sonen bo kvar – får backa

När pappan skulle flytta ville sonen, som också bott där i tre års tid, ta över lägenheten. Det ville inte hyresvärden.
Efter hjälp från Hyresgästföreningen backade hyresvärden.

Annons:

I cirka tre år hade hyresgästen bott med sin son i deras gemensamma lägenhet i Kalmar län. När hyresgästen skulle flytta ville de båda att sonen skulle få ta över hyreskontraktet och bo kvar i lägenheten. 

Det tyckte inte hyresvärden var en bra idé. Han ville inte låta sonen ta över kontraktet och ansåg inte att de hade rätt att kräva det. Hyresgästen tog då kontakt med Hyresgästföreningen för att få hjälp.

– Som hyresgäst har man i många fall rätt att överlåta sin lägenhet till en närstående som man bott tillsammans med under en längre tid, även om hyresvärden inte vill det. Om man får ett nej från hyresvärden kan man vända sig till hyresnämnden. Säger hyresnämnden ja, måste hyresvärden gå med på överlåtelsen, säger P-G Nyström, chefsjurist på Hyresgästföreningen region Sydost.

Backade efter diskussion

Efter diskussioner backade hyresvärden. Sonen fick rätt att ta över kontraktet och kunde bo kvar i sin lägenhet.

– Hyresvärden hade inga giltiga skäl till att inte gå med på överlåtelsen. Hyresgästen hade rätt att lämna över lägenheten till sin son. De hade till exempel bott tillsammans under en längre tid, vilket är ett av kraven för att man ska få överlåta sin lägenhet, säger P-G Nyström.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt