Annons:

Så många fick jobb utanför Samhall i vårt område:

Besmir Duraku är områdeschef för Samhall i norra länet. Foto: Pressbild

Så många fick jobb utanför Samhall i vårt område: "Duktiga på övergångar"

Totalt 34 medarbetare lämnade Samhall i Kalmar län för nya jobb på den ordinarie arbetsmarknaden i Kalmar län. Totalt var det 17 bara i norra länet.
– Vi har byggt upp ett bra samarbete i norra länet och är duktiga på övergångar, säger områdeschefen Besmir Duraku. 

Annons:

Samhalls viktigaste uppdrag är att skapa utvecklande jobb åt personer med en funktionsnedsättning som har en arbetsförmåga men samtidigt väldigt svårt att få jobb. Därför finns Samhall till när alla andra arbetsmarknadsinsatser är utdömda.

Ett av målen, enligt direktiv från ägaren staten, är att medarbetarna ska lämna bolaget för jobb utanför Samhall. Under 2022 lämnade 1 483 personer Samhall i hela landet för att de blivit rekryterade till en tillsvidareanställning eller tidsbegränsad anställning utanför bolaget.

I hela Kalmar län var det 34 medarbetare och en stor andel av dem fanns i norra länsdelen.

– Överlag har vi ett ganska bra samarbete med näringslivet här. Vi vill att de ska veta att vi finns och att våra medarbetare kan. I norra länet har vi varit duktiga på övergångar och byggt upp ett bra samarbete, säger områdeschefen Besmir Duraku.

Under 2022 var han chef i Västervik, men för stunden är han tillfällig chef för Vimmerby-Hultsfred. 

– Det beror på att jag väntar på att mina områdeschefer ska komma in. Det är två nya områdeschefer på väg in. 

Många övergångar

I Västervik var det tolv medarbetare som lämnade Samhall för arbete på den ordinarie arbetsmarknaden. I Vimmerby och Hultsfred rörde det sig om fem. 

– Förra året var väldigt bra och då blev det många övergångar, inte minst i Västervik. Det är en väldigt stor blandning på jobben och är allt från andra lokalvårdsföretag till besöksnäringen och industrin. 

Vad betyder det för era medarbetare att komma ut på arbetsmarknaden?

– Det man ska komma ihåg är att man ofta fått väldigt många nej innan man kommer till oss. Viljan att ta det här steget är jättestort och det handlar inte bara om försörjning. Ett jobb ger också jättemycket ur ett socialt sammanhang. Det ska inte vara skillnad, men det finns fördomar och att ta det här steget innebär mycket för dem. 

Används som ambassadörer

Samhall arbetar väldigt nära Arbetsförmedlingen, vilket underlättar för dessa övergångar. 

– En del anställningar sker med hjälp av lönestöd från Arbetsförmedlingen. Vi har får ut medarbetare utan lönestöd också, men Arbetsförmedlingen är en viktig del av processen.

Vad tror du framöver?

– Vi brukar dra lärdomar av alla som gått ut till arbetsmarknaden och använda dem som ambassadörer. Under våren har det varit lite mer segstartat under våren, men nu börjar besöksnäringen ta in mycket. Det är även en del vägar som öppnas inför hösten.

 Samhall har ett 60-tal medarbetare i Vimmerby och Hultsfred och runt 140 i Västervik.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt