Annons:

PERSON PÅ SKOLA I VÄSTERVIK SMITTAD AV TUBERKULOS

Bilden är en genrebild. Foto: Arkiv/Pixabay

PERSON PÅ SKOLA I VÄSTERVIK SMITTAD AV TUBERKULOS

En person på Västerviks gymnasium har insjuknat med smittsam form av tuberkulos. Region Kalmar inleder nu smittspårning och närmast berörda personer på skolan kommer kontaktas direkt av smittskyddsenheten.

Annons:

På Västerviks gymnasium har en person insjuknat med smittsam tuberkulos. Region Kalmar läns smittskyddsenhet har beslutat att smittspåra den grupp av personer som haft närmast kontakt med den smittade. Närmast berörda personer på Västerviks gymnasium kommer att kontaktas direkt av smittskyddsenheten inom kort.

Tuberkulos är en sjukdom som främst påverkar lungorna, men även andra kroppsdelar kan drabbas.

”Det finns effektiva läkemedel mot sjukdomen och de flesta blir helt friska med behandling. Tuberkulos orsakas av en bakterie”, skriver Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Kalmar län, i ett informationsbrev.

Liten risk att insjukna

I stora delar av världen är tuberkulos en vanlig infektionssjukdom. I Sverige är sjukdomen ovanlig, med bara ett fåtal fall per år. Tuberkulos kallas också för tbc och ibland används förkortningen tb.

Man kan inte sprida tuberkulos om man inte har symtom från lungorna. Oftast krävs dessutom nära kontakt med den sjuke inomhus under en längre tid för att det ska finnas en smittrisk.

”Även om man blivit smittad är risken att insjukna mycket liten. Har man blivit smittad tar det ett par månader innan detta kan påvisas med blodprov. Vid inträffat fall av smittsam tuberkulos görs alltid en smittspårning där de som träffat den smittsamma personen kartläggs”, skriver Lisa Labbé Sandelin.

Kommer provtas

De personer som har haft närmast kontakt under längst tid med den sjuka personen har identifierats och dessa kommer att få separat information om provtagning (blodprov).

”Om provtagningen visar att det har skett smittspridning i denna grupp så kan provtagningen utökas till personer som har haft mindre kontakt med den sjuka än den första gruppen. Har ingen i första gruppen blivit smittad så avslutas smittspårningen på skolan”, berättar Lisa Labbé Sandelin.

Barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson berättar hur man agerar från kommunen sida:

– Vi har följt och fortsätter följa de instruktioner som vi får från smittskyddet. Vi är behjälpliga med det vi kan och följer det de säger. Detta gäller även informationsbiten, säger han.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt