Annons:

Drastisk ökning av vitt snus och e-cigaretter bland unga i länet

Vitt snus och e-cigaretter ökar drastiskt bland unga. Foto: Region Kalmar län/Pressbild

Drastisk ökning av vitt snus och e-cigaretter bland unga i länet

100 procent. Så mycket har användningen av vitt snus och e-cigaretter ökat bland högstadieelever i Kalmar län. 

Annons:

Det är första gången någonsin som vitt snus och e-cigaretter har gått om vanliga cigaretter och brunt snus i vad gäller högst andel användare. Bland länets högstadieelever har användningen av vitt snus ökat med 100 procent på två år. Motsvarande siffra för e-cigaretter är 94 procent.

Det visar årets Tobaksfri duo-enkät i länet. Nikotin- och tobaksfriheten står relativt stilla på högstadiet, men däremot har det skett stora förändringar gällande vilka produkter som används.

Vitt snus och e-cigaretter har kunnat undgå tobakslagen och markandsförts på sociala medier av influencers. Inte sällan med snygga förpackningar och godissmaker.

– Siffrorna i år slår alla rekord. Jag tror inte alla förstår allvaret. Hur våra barn idag lockas och luras in i ett starkt nikotinberoende, i och med att dessa produkter verkar harmlösa samt ofta innehåller mycket högre doser nikotin än brunt snus och cigaretter, säger Ann Ström Frykman, klinikchef folktandvårdens folkhälsoklinik, i ett pressmeddelande.

"Behöver läsa på"

Nikotin- och tobaksfriheten för tjejer och killar är enligt enkäten på samma nivå som tidigare. Däremot är nikotin- och tobaksfriheten lägre bland de som svarat "Annat" på vilken könstillhörighet de känner sig tillhöra. Som tidigare år minskar nikotin- och tobaksfriheten för varje årskurs.

– Det har skapats en helt ny generation nikotinister, vilket är tragiskt, eftersom dessa produkter är allt annat än harmlösa. Framför allt kan nikotinet skada hjärnan och risken för exempelvis psykisk ohälsa samt inlärnings- och koncentrations-svårigheter ökar. Dessutom blir hjärnan mer mottaglig för andra typer av droger. Vi vuxna behöver läsa på, för om vi inte har den rätta kunskapen är det så klart lätt för våra barn att luras in i ett beroende, utan att vi reagerar, säger Ann Ström Frykman.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt