Annons:

Sökandet efter försvunna Agneta fortsätter:

Sökinsatserna efter Agneta pågår för fullt. Samtidigt har Skatteverket beslutat om en kungörelse som innebär att Agneta dödförklaras om sex månader.

Sökandet efter försvunna Agneta fortsätter: "Het markering"

Sökinsatserna efter försvunna Agneta pågår för fullt runt sjön Möckeln. Parallellt med det har Skatteverket beslutat om en kungörelse som innebär att Agneta blir dödförklarad om sex månader.
– Vi har en het markering, men måste samtidigt göra det här. Det är en jättejobbig situation vi utsätts för, säger Matz Eklund, sambo till Agneta.

Annons:

Det var runt midsommar förra året som Agneta försvann från sitt hem i Björksebo. Ett stort antal personer har engagerat sig i sökinsatserna som skett i trakterna. 

I slutet av förra året trodde man att hon hade hittats, efter att en dykare sett en kropp under en av många sökinsatser i sjön Möckeln. Vid flera tillfällen har olika specialhundar också markerat i området. Tillhörigheter har också anträffats i närområdet, men ännu har inte Agneta blivit hittad. 

Sökinsatserna, som sambon Matz Eklund löser i egen regi, har pågått länge och pågår ännu. 

– Vi söker för fullt och för bara några veckor sedan gjorde en hund en jättestark markering i sjön. Det är på samma ställe som tidigare. Vi har haft dykare här, men det är ett stort område och ska man leta igenom varje centimeter tar det tid. Hunden borde inte ha fel, men det här är mitt ute i sjön, där det både är dålig sikt och svår botten. Det gör det svårt, berättar Matz Eklund.

Större sökinsats planeras

Han planerar nu för en större sökinsats den 21 oktober.

– Jag hoppas kunna få ihop en dykinsats då och ska göra ett inlägg om det snart. Polisen ska också ringa mig på måndag. Just nu behöver jag ju rodda i det här helt själv, men jag hoppas få ett positivt svar av polisen. Det känns som att vi går mot slutet och med den markering vi har hoppas jag att vi får mer resurser. Efter markeringen vi har fått är det hetare än någonsin och även om det inte är jättelätt att dyka där, så måste vi fullfölja det området. 

Med tanke på att så lång tid nu har gått sedan Agneta försvann påbörjade också anhöriga processen under september månad med att få henne dödförklarad. 

– Det var jättejobbigt att skicka in det papperet. Men nu har det gått så lång tid att vi måste göra det. Annars kommer man aldrig ur det, så det går inte att undvika. Det är en jättejobbig situation vi utsätts för, men vi behöver vi ha en minnestund eller begravning för att kunna ge Agneta ett fint och värdigt avsked. Det kan vi inte så länge vi inte har papper på det och därför är vi tvungna att lämna in den här ansökan om att få henne dödförklarad.

"Tvivlar än i dag"

Att få en person dödförklarad tar sex månader. En månad har redan gått. Läget kan förstås ändras om uppgifter inkommer som stärker tesen om att hon är vid liv. De anhöriga har dock fått en kungörelse från Skatteverket, som anser att det är stor sannolikhet för att Agneta är död. Annars tar processen hela fem år.

– Allt känns konstigare och svårare ju längre tiden går. Efter att man fått ta avsked genom en minnesstund eller begravning kanske det blir ett annat sorgearbete. Man vet inte hur man känner då, men det kanske blir något lättare eller mer som ett faktum. Att hon skulle vara vid liv är osannolikt.

Matz Eklund är dock väldigt tydlig med att processen med att få Agneta dödförklarad inte alls påverkar sökinsatserna som pågår.

– Vi letar och söker för fullt. Vi fortsätter på samma sätt som tidigare, men det är ett nödvändigt steg att ta för att någonstans acceptera att hon är borta. Det enda man hoppas på är ju att få ett hundraprocentigt besked. Jag tvivlar än i dag ibland. Tänk om hon inte är i sjön? Vittnen kan ha sett fel och den ovissheten får man nog lära sig att leva med, säger han och fortsätter:

– Det kanske inte ens tekniskt sett går att hitta henne nu, men om tekniken går framåt kanske det går om några år. Då får man prova då. Jag kommer aldrig sluta helt att söka, men det här är ett sätt för att kunna gå vidare och leva ett liv. Man kan inte bara söka hela tiden. Så småningom vill vi ha en minnesstund, där alla som vill får ta avsked. Jag är säker på att det kommer bli fint.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt