Annons:

Föreningslivet samlas och gör viktig insats för ungdomar:

Eva Kindstrand Ströberg, Mirja Holgersson, Kent Skaate, Lars Johansson, Stefan Bragsjö, Jacob Kväll, Jessica Eriksson, Anton Palmér och Bertil Andersson deltog på pressträffen med Vimmerby föreningsliv tillsammans. Foto: Ossian Mathiasson

Föreningslivet samlas och gör viktig insats för ungdomar: "Viktigaste matchen vi har"

Vimmerby kommuns föreningsliv går samman för att tillsammans skapa en aktiv och meningsfull fritid för kommunens barn och ungdomar. 
– Vi som föreningar måste samverka för vår egen skull och för våra ungdomar och invånares skull i dagens hårda samhälle, säger Jessica Eriksson, ordförande i Gullringens GoIF och vice ordförande i Vimmerby föreningsliv tillsammans. 

Annons:

Vimmerbys nystartade förening ”Vimmerby föreningslivs tillsammans” bjöd på fredagen in till en pressträff för att berätta om tanken att samla föreningslivet under en demokratisk styrd ”paraplayorganisation”. 

– Ambitionen är att vi ska förenkla och förbättra dialogen mellan föreningar, utveckla samarbetet mellan det offentliga och civila samhället och inkludera näringslivet. Uppdraget vi har tagit på oss, både modigt och stolt, är att förverkliga fokusområde 4 i SLUS-strategin med aktiv och meningsfull fritid i ett samhällsbyggande och inkluderande perspektiv och det gäller alla invånare, säger Stefan Bragsjö, engagerad i Vimmerby IF och ordförande i den nybildade interimsstyrelsen.

"Ska fånga alla föreningar"

Gullringens GoIF:s ordförande Jessica Eriksson är en av många personer som ligger bakom den nystartade föreningen. 

– Vi sågs för första gången för ett år sedan. Jag brinner för föreningslivet och vi har en jättestor betydelse för samhället, säger Jessica Eriksson och fortsätter: 

– Vi känner att det är ett hårt samhälle i dag. Vi som föreningar måste samverka för vår egen skull och för våra ungdomar och invånares skull. Jag tror att vi gör det bäst tillsammans och fokuserar på meningsfull fritid för att hålla dem borta från bus. Det är något som är aktuellt och vi vill att vårt arbete ska fånga alla föreningar. Det spelar ingen roll om det är fotboll, foto, teater eller läsning. 

Eva Kindstrand Ströberg, ordförande i Storebro IF, framhåller föreningslivets förmåga att jobba tillsammans som en styrka. 

– Föreningslivet har alltid varit jätteviktigt för invånarna och det är nog viktigare än någonsin nu med tanke på vad som händer i världen och psykisk ohälsa, säger Eva Kindstrand Ströberg. 

"Fler vuxna på oömma tider"

Stefan Bragsjö berättar mer om föreningens inledande arbete som handlar om att titta på vad kommunens föreningar har att erbjuda för barn och ungdomar. 

– Vi ska göra en bra inventering och kartläggning av vilken kraft som finns ute i civilsamhället och kanske organisera ihop ännu mer vuxenstöd och förebildskap. Kartläggningen bottnar i vad som pågår i dag och vad vi har för olika aktiviteter och meningsfulla delar som oftast bara behöver kommuniceras ut på ett enklare sätt. Jag tror att vi alla kan se vad som behövs. Det behövs fler vuxna på oömma tider och vi behöver samverka mycket mer kring barn och ungdomar, säger Stefan Bragsjö. 

Fokus riktar sig i första steget mot mellanstadiet och Stefan Bragsjö öppnar upp för eftermiddagsverksamhet som skapar trygghet för barn och ungdomar. 

– När skolan är slut och föräldrarna är på jobbet och barnen lämnas ensamma bildligt har man olika förutsättningar. Det gäller att ha närvaro av vuxna människor och då tror jag att föreningslivet står för så mycket intresse, säger Stefan Bragsjö.

Bragsjö ser gärna att man går från ord till handling och kommer igång med inventeringen.

– Den behöver göras på ett erfarenhetsbaserat och kunskapsdrivet sätt. Vår styrelse behöver få en resurs som kravställs med vad det är som behövs för att vi ska göra en bra inventering. Alla föreningar och goda krafter ska känna att de får vara med och bidra. Det får inte ta flera år utan det behöver gå hyfsat kvickt. Vi tänker också att det måste bli hållbart, långsiktigt och bära sig självt, säger Bragsjö och fortsätter: 

– Ett tips på var vi skulle kunna hämta större pengar är från arvsfonden för att få till en större dusch omvärldspengar som gör att vi kan omsätta det till verklig meningsfull fritid. Det skulle kunna vara eftermiddagsverksamhet eller att det lyser öppet på vartenda ställe i Vimmerby en fredag kväll. 

"Viktigaste matchen vi har"

Eva Kindstrand Ströberg tycker att det är ett viktigt stundande arbete. 

– Det är den viktigaste matchen vi har och det får bli hur mycket tilläggstid som helst. Det viktigaste är resultatet långt, långt bort. Vi har valt att se möjligheterna. Det som driver oss är att det går att forma något bra tillsammans. Jag tror att vi tillsammans har tillräckligt mycket erfarenhet, vilja och engagemang som förhoppningsvis smittar av sig. En valberedning ska jobba med att hitta folk till den nya styrelsen, säger Eva Kindstrand Ströberg. 

Lars Johansson (V), ordförande I kultur- och fritidsutskottet, berättar att 200 000 kronor finns avsatt för föreningslivet. 

– Det är viktigt med inkludering och demokrati och att fler kommer in tidigt i föreningslivet. Vi får inte tappa bort våra ungdomar när de kommer upp mot slutet av mellanstadiet. Vi har pratat om det på olika sätt och haft olika idéer. Det är kul att den här gruppen vill ta i den bollen med hur vi ser till att vi inte tappar en enda ungdom längs vägen, säger Lars Johansson (V). 

Det finns, enligt Lars Johansson, inget liknande initiativ någon annanstans i Sverige.

– Tanken är att mer eller mindre hela föreningslivet samlas i en gemensam kraft och det blir väldigt häftigt. Det blir lite ny Vimmerbyanda och att tillsammans-skapet av att göra verklighet av saker kan bli verklighet och inte bara ord. Vad gäller extern finansiering skulle det vara en enorm styrka om vi kan visa att hela samhället sluter upp, säger Lars Johansson. 

"Lättare att diskutera med arvsfonden"

Jacob Käll (C), vice ordförande i kommunstyrelsen, deltog också på pressträffen. 

– Det är roligt att vi sitter här och vi kan skoja om att det har tagit lång tid. Jag tänker att det borgar för att det blir hållbart. Det har varit mycket diskussioner och ni har resonerat kring att det måste vara uthålligt för er. Till slut har ni funnit en form och det känns väldigt bra. Ett starkt föreningsliv främjar demokratin och här är medborgare med i samhällsutvecklingen. Jag är glad för en bra satsning och tror att det kommer bli bra för Vimmerby kommun och för våra medborgare, säger Jacob Käll. 

Anton Palmér på Vimmerby kommuns utvecklingsavdelning berömmer föreningslivet. 

– Vi har många engagerade föreningar i Vimmerby kommun och det var åtta föreningar som snabbt sa att de vill vara med och göra skillnad, säger Anton Palmér. 

Kent Skaate från Vimmerby hembygdsförening ser många fördelar med bildandet av föreningen. 

– En förening har lättare att diskutera med arvsfonden och andra företag och man är en stark part om man har alla föreningar med sig. Vi ska bilda föreningen och få ett organisationsnummer. Det blir till att börja med en interimsstyrelse och på ett kommande årsmöte väljs styrelsen. De föreningar som vill bli medlem i föreningen betalar 100 kronor per år, säger Kent Skaate. 

Vimmerby föreningsliv tillsammans planerar för en föreningsträff i sluter av november för att presentera sitt arbete. 

– Det är viktigt att det går från ord till handling, annars tappar vi nog sugen allihop. Det är det som är utmaningen. Vi måste göra lite kartläggning först innan vi kan dra igång, säger Stefan Bragsjö. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt