Annons:

HÄR ÄR DE TRE TOPPCHEFERNAS NYA LÖNER I VIMMERBY

Nu är lönerna för Vimarhems vd Johan Oléhn, VEMAB:s dito Olle Fogelin och kommundirektören Carolina Leijonram klara för 2023. Bilden är ett montage.

HÄR ÄR DE TRE TOPPCHEFERNAS NYA LÖNER I VIMMERBY

Topptrion – Carolina Leijonram, Olle Fogelin och Johan Oléhn – har nu fått sina löner satta för 2023. Leijonrams månadslön höjs med 2 500 kronor, Fogelins likaså och Oléhns med 2 000 kronor.

Annons:

Först nu den 17 november har det blivit helt klart med kommundirektören Carolina Leijonrams nya lön för 2023. Detsamma gäller för Vimmerby Energi- och Miljö AB:s vd Olle Fogelin och Vimarhems vd Johan Oléhn. 

Carolina Leijonram tjänade förra året 108 800 kronor per månad. Då räknas uppdraget som vd i koncernmoderbolaget VKF in, vlket Lejonram har en månadslön på 10 000 kronor för. 

I år höjs hennes lön med 2 500 kronor och Leijonram tjänar nu 101 300 kronor i månaden för rollen som kommundirektör. Totalt har hon alltså en månadslön på 111 300 kronor i månaden. Det ger henne en årslön på 1 335 600 kronor. 

– Det är viktigt att betona att hon har ett tillägg på 10 00 kronor för vd-rollen i VKF och där sker ingen höjning. Höjningen på 2 500 kronor gäller för uppdraget som kommundirektör, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S), som skött förhandlingen med kommundirektören. 

I procent räknat får Carolina Leijonram totalt sett höjd månadslön med 2,3 procent. Då räknar vi med att hon går från 108 800 kronor i månaden till 111 300 kronor. Den genomsnittliga löneökningen efter 2023 års löneöversyn i kommunen landade på 3,36 procent.

– Vi har försökt hålla ihop lönerna och inte glida isär alldeles för mycket. Läser man om chefslöner, så kanske en del hade tänkt sig något mer för att få behålla dem, men vi försöker hålla ihop det. Vi har det tufft i kommunerna och gör på det här sättet. 

Orolig för att tappa Leijonram

Själv har Helen Nilsson (S) sänkt sin lön under året och tjänar inte i närheten av vad kommundirektören gör. 

– Att jag har sänkt min lön beror på att vi jobbar med att se över hela ekonomin. Den löneökning Carolina Leijonram får är inte ofantligt högt men vi vill behålla våra chefer. Det är mycket flyttningar nu annars på grund av löner. 

Många reagerar på att hon har en väldigt hög lön. Vad tänker du om nivån?

– Nivån på Carolina Leijonram handlar om hennes erfarenhet, hur länge hon varit i kommunen och hur mycket hon brinner för sitt uppdrag. Det är en normal nivå jämfört med chefer i både det offentliga och det privata. Vi måste värdesätta det jobb som görs. 

Är du orolig över att tappa henne?

– Ja, det kan jag säga att jag är. Erfarna chefer växer inte på träd och hon har ett högt arbetstryck. Lönen är ett sätt att premiera det. 

Vilket ansvar bär hon för kommunens situation?

– Vi bär ansvaret tillsammans både politiker och tjänstemän, men det är mest politikerna som bär ansvaret. Det är härifrån uppdragen kommer, men vi behöver förstås bra underlag. Det finns ett delat ansvar i det här, säger Helen Nilsson (S).

Så mycket får bolags-vd:arna

VEMAB:s vd Olle Fogelin får höjd månadslön med 2 500 kronor. Han tjänar nu 94 500 kronor i månaden och har en årslön på 1 134 000 kronor. I procent motsvarar hans löneförhöjning 2,72. 

Vimarhems vd Johan Oléhn får 2 000 kronor mer i månaden. Det rör sig om 2,25 procent och han tjänar nu 91 000 kronor i månaden eller 1 092 000 kronor över hela året.

– Johan Oléhn har ju också en bil som förmån, vilket vi har tagit med i det här arbetet när vi har satt lönerna, säger Helen Nilsson (S).

Lönerna gäller retroaktivt från 1 april 2023. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt