Annons:

Politiken gör uttalande efter krönikan:

Helen Nilsson (S) tyckte att krönikan var tung att läsa. Foto: Simon Henriksson

Politiken gör uttalande efter krönikan: "Tungt att läsa"

Under tisdagskvällen publicerade Dagens Vimmerbys ansvarige utgivare Jakob Karlsson en krönika om kommundirektören Carolina Leijonram. Den har väckt reaktioner politiskt.
"Vi vill uttrycka fullt förtroende för kommundirektören med anledning av de diskussioner som förs i media", skriver kommunstyrelsens arbetsutskott i ett uttalande.

Annons:

I en krönika med rubriken "Har ni hämtat er från Carolina Leijonrams rena lögner?" riktade Dagens Vimmerbys ansvarige utgivare, Jakob Karlsson, kritik mot kommundirektörens svar i en omfattande artikelserie som publicerades kring nyår i vår tidning. 

Jakob Karlsson menar att Carolina Leijonram "ljuger ogenerat" och ger flera exempel från artikelserien. Krönikan har fått reaktioner från den politiska ledningen i stadshuset. 

"Kommunstyrelsens arbetsutskott som arbetsgivare vill uttrycka fullt förtroende för kommundirektören med anledning av de diskussioner som förs i media. Vi ser till kommundirektörens helhetsinsats och finner att vårt förtroende för hennes ledarskap och arbete fortsatt kvarstår", skriver arbetsutskottet.

Uttalandet står Helen Nilsson (S), Jacob Käll (C), Lars Johansson (V), Niklas Gustafsson (M), Ola Hammarbäck (KD) och Emil Larsson (SD) bakom. 

Helen Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen, säger att arbetsutskottet haft ett snabbt telefonmöte och diskuterat krönikan. 

– Som arbetsgivare har vi landat in i att vi vill göra det här uttalandet efter den krönikan som Jakob Karlsson har skrivit. 

Är det själva krönikan eller den efterföljande diskussionen på sociala medier ni markerar mot?

– Vi har inte djupdykt i sociala medier, men jag tycker det är svårt att gå in i det här. Vi har förtroende och jag får hänvisa till det vi har skrivit. 

Det är den vassa kritiken ni reagerat på?

– Ja, typ så. Det var hårt och tufft att läsa det här tycker jag. Det är skarpt skrivet. 

"Ville inte lägga mer pengar"

I krönikan ger Jakob Karlsson tre exempel på vad han ser som lögner i intervjuserien. Det handlar bland annat om utredningen kring ledarskapsprogrammet. 

"Utredarens slutsats var att kommunen hade beställt en extern granskning som till stora delar inte berörde den kritik som framkom i våra artiklar och att det behövdes fördjupad utredning för att undersöka de bitar som kritiserades av många andra potentiella leverantörer. Utredaren ville både granska relationen mellan Leijonram och konsulten Erica Grawé på ett djupare sätt och ifall upphandlingen var vinklad till Erica Grawés företag. Man ville också undersöka varför inget av de cirka 40 företag som var intresserade av upphandlingen valde att lämna anbud samt undersöka den första och den andra upphandlingen av ledarskapsprogrammet – inte bara den tredje. Vi får nog ta det en gång till. Dessa slutsatser kommenterar Carolina Leijonram alltså såhär: ”Denne utredare kom fram till att allt gått rätt till”. Det är en ren lögn", skriver Jakob Karlsson bland annat. 

Finns det inte en poäng i att utredaren i själva verket inte alls kom fram till att allt gått rätt till?

– På något sätt, vi har tittat över det här många gånger, så kan vi inte fastna i det. Det är en utredning som vilken som helst på det stora hela. 

Men utredaren ville ju att ni skulle gå längre och hade flera förslag på hur?

– Vi ville inte lägga mer pengar på det då. För övrigt är det en sak för politiken, det är vi som har bestämt att vi ska ha ledarskapsutbildning. 

Men det var hon som formulerade uppdraget?

– På uppdrag av politiken.

"Står inte bakom den"

Helen Nilsson (S) har reagerat på innehållet i krönikan. 

– För vår del måste vi på något sätt markera. Den var tung att läsa och att på något sätt tala om att någon innanför demokratins väggar ljuger medvetet, det är ganska hårt. Det är en bestämd uppfattning av Jakob och vi står inte bakom den. Vi har förtroende för vår kommundirektör. 

Varför är det viktigt att göra det uttalandet?

– När media gör ett sådant här uttalande om vår anställde så måste vi inom KSAU gå ut och tala om var vi står. Att påstå att någon innanför väggarna ljuger för oss är hårt. Det är inte så att man innanför väggarna ljuger för oss. Då är det självklart att som arbetsgivare förklara att man har förtroende. 

HÄR kan du läsa krönikan i sin helhet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt