Annons:

De satsar på nytt gemensamt projekt – för att få fler hjärtstartare i kommunen

Axel Tunek, vd för Vimmerby Sparbank, och Claes Roos, ordförande för Sparbanksstiftelsen, gläds åt satsningen man nu lanserar. Foto: Simon Henriksson

De satsar på nytt gemensamt projekt – för att få fler hjärtstartare i kommunen

Hjärtstartare kan rädda liv. Nu vill Sparbanksstiftelsen Vimmerby och Vimmerby Sparbank att ännu fler hjärtstartare ska finnas i trakten. Därför går man nu ut med ett gemensamt projekt.

Annons:

Tillsammans har de två parterna lanserat ett initiativ för att främja samhällshälsan i Vimmerby kommun. Sparbanksstiftelsen och Vimmerby Sparbank erbjuder nu föreningar och liknande konstellationer möjligheten att söka bidrag för att kunna förvärva hjärtstartare. 

Tanken är att det här ska ge fler hjärtstartare i kommunen.

– Vi har identifierat ett behov av det här ända sedan i somras. Det har skrivits en del i media om att det är för dålig täckning och att tillgängligheten är för låg. Vi har tittat på täckningskartan och vid en första anblick ser den bra ut, men det finns luckor. Då främst utanför stadskärnan. Ute i kransorterna finns det väldigt låg täckning och vi vill nå ut i hela kommunen. Därför har vi bestämt oss för att jobba tillsammans och ta en proaktiv roll gällande samhällsprojekt, säger Claes Roos, ordförande för Sparbanksstiftelsen. 

Bidraget som går att söka är på upp till 14 000 kronor. Ansökningstiden öppnade vid månadsskiftet och det är redan en del som hört av sig. 

– Det har redan droppat in en del ansökningar, berättar Claes Roos.

Hur många kan söka?

– Vi har ingen begränsning för det. För oss skulle det kännas bra om det blir många, så täckningen ökar. Frågan är ju hur många hundra meter man orkar springa för att rädda livet på någon? Det är inte så många hundra meter man klarar, så vi tycker att det här är jätteviktigt. 

Ställs vissa krav

En hjärtstartare ligger på mellan 8 000 och 18 000 kronor. Det finns även varianter som ligger på 25 000 kronor. 

– Behöver man göra någon anpassning eller vill köpa en dyrare, så får man lägga till de pengarna själv. Men i många fall räcker bidraget till hela insatsen, säger Axel Tunek, vd för Vimmerby Sparbank.

För att kunna få bidraget ställs vissa krav. Det handlar om att föreningarna är lokalt baserade och kan påvisa behovet av en hjärtstartare samt hur dess närvaro kan kan gynna det lokala samhället.

– Vi är inte låsta vid befintliga föreningar. Man kan skapa egna föreningar för hjärtstartaren. Vi vill bara försäkra oss om att det finns en huvudman som ser till att det blir gjort. Vi vill nå ut till bostadsområden och på landsbygden, säger Claes Roos.

Till exempel skulle en förening i Tuna kunna söka bidraget för att sätta upp hjärtstartaren vid matbutiken.

Viktig satsning

För när bidraget blivit beviljat tar Sparbanksstiftelsen och Vimmerby Sparbank inget ansvar för drift eller underhåll. 

– Vi kan inte sköta det, så därför vill vi ha en tydligt identifierad motpart som förbinder sig till att hålla ordning på vad det nu kan tänkas vara. Vi vill även att man registrerar sig så att hjärtstartaren syns på kartan, säger Axel Tunek.

Ansökningstiden stänger den siste mars 2024. Båda parter anser att det här är en viktig satsning att göra för Vimmerby med omnejd.

– Både Claes och jag företräder organisationer som är helt beroende av att folk i Vimmerby har det bra och trivs. Om det går bra för Vimmerby, så ger det förutsättningar för att det ska kunna funka för banken, säger Tunek. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt