Annons:

Omtalade vargen ligger bakom nya fårattacker

Den omtalade vargen ska ligga bakom nya attacker i Kronobergs län. Foto: MostPhotos

Omtalade vargen ligger bakom nya fårattacker

Får har attackerats av varg vid två tillfällen på kort tid i Kronobergs län. Dna-tester visar nu att det rör sig om den varg som är föremål för skyddsjakt i Kalmar län, rapporterar SVT Småland.

Annons:

Kort in på det nya året blev ett får attackerat i Älmhults kommun. En vecka senare blev ännu ett får, den här gången i Markaryds kommun, attackerat. 

Länsstyrelsen har gjort dna-tester efter attackerna och det visar sig nu att angriparen är samma varg som i slutet av förra året dödade minst 16 tamdjur i både Kalmar och Kronobergs län. Det rapporterar SVT Småland. 

Vandringsvargen skulle skjutas tog Länsstyrelsen i Kalmar beslut om i slutet av förra året. Beslutet var historiskt och första gången någonsin som det fattades skyddsjaktsbeslut på varg i länet. 

– Utifrån att angreppen har skett under en begränsad tidsperiod samt att de följer ett geografiskt mönster, så bedömer vi att det rör sig om en vandringsvarg som orsakar angreppen och att skyddsjakt är det enda alternativet för att förhindra fortsatt allvarlig skada på tamdjur, sa avdelningschefen Anders Karlsson.

Kort senare stoppade Förvaltningsrätten skyddsjakten efter ett överklagande från Svenska Rovdjursföreningen. 

"Den redovisade skadebilden som har framhållits är allvarlig, men skadan måste bedömas i relation till att det är fråga om en genetiskt mycket viktig varg. Vid den bedömningen väger den genetiska statusen tungt. Så länge vargen fortsätter röra sig enligt tidigare mönster bör kortsiktiga lösningar kunna bedömas mer lämpliga och tillämpbara än annars", skriver rätten i sin dom.

Bollen ligger nu hos Kammarrätten.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt