Annons:

Kammarrätten: Vargen i Kalmar län får inte skjutas

Vargen får inte skjutas i Kalmar län, slår kammarrätten fast. Foto: MostPhotos

Kammarrätten: Vargen i Kalmar län får inte skjutas

Nej, vargen får inte skjutas. Nu säger kammarrätten i Sundsvall nej till länsstyrelsens överklagande och fastställer tingsrättens dom, vilket SVT var först att berätta. 

Annons:

Den varg som orsakat problem i både Kalmar och Kronobergs län den här hösten och vintern skulle skjutas. Länsstyrelsen tog ett historiskt beslut om skyddsjakt på den skadegörande vargen, som dödat ett stort antal boskapsdjur.

– Utifrån att angreppen har skett under en begränsad tidsperiod samt att de följer ett geografiskt mönster, så bedömer vi att det rör sig om en vandringsvarg som orsakar angreppen och att skyddsjakt är det enda alternativet för att förhindra fortsatt allvarlig skada på tamdjur, sa Anders Karlsson, avdelningschef, i november förra året.

Men Svenska Rovdjursföreningen överklagade beslutet och förvaltningsrätten i Jönköping rev upp länsstyrelsens beslut. 

"Den redovisade skadebilden som har framhållits är allvarlig, men skadan måste bedömas i relation till att det är fråga om en genetiskt mycket viktig varg. Vid den bedömningen väger den genetiska statusen tungt. Så länge vargen fortsätter röra sig enligt tidigare mönster bör kortsiktiga lösningar kunna bedömas mer lämpliga och tillämpbara än annars", skrev rätten i sin dom.

Klartecken i Kronoberg

Länsstyrelsen i Kalmar har överklagat förvaltningsrättens dom till kammarrätten. Länsstyrelsen höll med om att vargstammen gynnas genetiskt av att vargen reproducerar sig, men att det inte är avgörande för stammens framtid.

Kammarrätten i Sundsvall anser dock att skyddsjakt på problemvargen G93-23 skulle riskera att vara negativt för vargstammens genetiska status i det södra rovdjursförvaltningsområdet. 

Därför avslår rätten överklagandet och det innebär att vargen inte får skjutas i länet. Förvaltningsrätten har samtidigt gett klartecken för jakt på samma varg i Kronoberg.

Fotnot: Felaktigt stod att det var Kammarrätten i Jönköping som meddelat dom om skyddsjakt av varg. Rätt ska vara Kammarrätten i Sundsvall.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt