Annons:

  • Vinterbad gör Fredrik starkare och lyckligare: ”Känner större livskvalité

    Västerviksbon Fredrik Lindström har fått upp ögonen för vinterbad och snittar just nu tre-fyra bad i veckan. Foto: Privat

  • Vinterbad gör Fredrik starkare och lyckligare: ”Känner större livskvalité

    Här får Fredrik Lindström hjälp av vännen Patrick Wiberg att ta ett dopp under tiden som hans ena fot var gipsad. Foto: Privat

Vinterbad gör Fredrik starkare och lyckligare: ”Känner större livskvalité"

Efter ett år med vinterbad känner Västerviksbon Fredrik Lindström sig starkare, friskare och lyckligare. Nu vill han få ännu fler att frivilligt hoppa i vattnet under vinterhalvåret. 
– Hela grejen med vinterbad är läkande för mycket, säger Fredrik Lindström. 

Annons:

Vinterbad är något allt fler personer får upp ögonen för. 35-årige Västerviksbon Fredrik Lindström gjorde sitt första vinterbad i början av 2023. 

– Det var under en period i mitt liv då jag var hemma och sjukskriven för utmattning och depression och kände att jag måste prova något som jag aldrig har gjort tidigare. Jag läste på om vinterbad, gick till Myntbryggan borta vid Slottsholmen och låg kanske i vattnet i 30–40 sekunder. Det var som ett rus som gick genom kroppen och jag kände efteråt ett stort lugn som satt i ganska länge. Det var en härlig energiboost, säger Fredrik Lindström. 

Vinterbad har gett Fredrik Lindström en känsla som han aldrig tidigare har varit i närheten av att känna. När han opererade ena foten i mitten av oktober förra året och var gipsad i sex veckor visade han prov på att ingenting är omöjligt. 

– Jag badade tre-fyra gånger med gipset, tack vare olika typer av hjälpmedel. Jag kunde vid ett tillfälle lägga upp benet på en pall och jag fick hjälp av min kompis Patrick Wiberg som jag började bada tillsammans med. Rastlösheten var jättejobbig när jag var gipsad och fick hålla mig hemma. Jag hade något att längta till med vinterbadet, säger Fredrik Lindström. 

"Ger ett inre lugn när man hittar rätt"

Han tog bort gipset i slutet av november/början av december, snittar nu tre-fyra vinterbad i veckan och har hållit på i över ett år. 

– När jag lägger mig i vattnet börjar mitt hjärta slå snabbare, min puls stiger i takt med att jag andas snabbare men då tar jag kontroll över min andning och slutar att hyperventilera. När man hittar det stadiet är det en otrolig känsla.

– Det är inte bara isbadet som är själva grejen utan det är allt omkring med planering, om man ska ha kaffe eller o’boy i termosen och hur man ska ta sig i vattnet. Jag brukar föredra att hugga upp en isvak med en yxa. Förra veckan högg jag upp en isvak och isen var 25 centimeter tjock så jag höll på i 30 minuter. Man blir så envis och så målmedveten och ser framför sig hur det kommer bli. Isbadet blir själva belöningen, säger Lindström. 

Vinterbadandet har fått Fredrik Lindström att bli starkare mentalt och känna en ökad livskvalité och innerlig lycka. 

– Ångesten har präglat nästan hela mitt liv och jag har provat många saker för att dämpa ångesten och hitta rätt balans. Isbadet ger ett slags inre lugn när man hittar rätt och jag är jätteglad för att jag har gjort det. Jag har blivit mentalt starkare och känner större livskvalité. Ångesten är inte borta, men den är betydligt mycket mindre mot vad den har varit. Det kanske inte syns utåt, men inuti huvudet snurrar tankarna bara runt. Jag kan tänka tankarna klarare nu och jag är lyckligare. 

Här är Lindströms tips till premiärbadarna

Han hoppas nu att det blir fler personer som får upp ögonen för vinterbad. 

– Jag skulle gärna vilja att det är fler som hör av sig och som man kan göra det tillsammans med. Nu är det bara jag och en kompis som håller på och jag vill träffa människor som känner att de får ut lika mycket som jag får ut av det. 

För några veckor sedan kom det en ny studie om att det inte finns några påtagliga, långvariga hälsoeffekter i samband med vinterbad, enligt Fredrik Lindström. 

– Alla har olika anledningar och historier till varför man vinterbadar och så länge man tror på att det hjälper så tycker jag absolut att man ska fortsätta.

Vad har du för tips till de som ska testa på vinterbad för första gången?

– Mycket handlar om att ha något varmt att klä på sig när man kommer upp ur vattnet. Det är lika viktigt att ta med sig någon ljummen dryck. Mycket handlar också om andningen när du befinner dig i det kalla vattnet. Kroppen säger ifrån och vill att du ska gå upp, men det är det man måste hantera i vattnet. Det handlar inte om hur länge du befinner dig i vattnet utan det handlar om vad du får ut av det. Du måste komma ur din comfortzon och hantera den. Testa att duscha kallt hemma några gånger innan du badar i havet och fokusera på andningen. Använda neoprenhandskar om du är en person som fryser lätt.

Fredrik Lindström skapade Instagramkontot ”Isbadslivet” i mars förra året. 

– Jag delar med mig av hur jag känner när jag vinterbadar, publicerar bilder på hur jag skapar en isvak och videoklipp på när jag badar. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt