Annons:

  • Sveriges Radio tar bort 180 tjänster – så berörs P4 Kalmar

    Martina Lingefjord är ordförande för P4 Kalmars journalistklubb. Foto: P4 Kalmar/Pressbild

  • Sveriges Radio tar bort 180 tjänster – så berörs P4 Kalmar

    På riksnivå läggs flera program ned. Foto: MostPhotos

Sveriges Radio tar bort 180 tjänster – så berörs P4 Kalmar

Under dagen har de anställda på Sveriges Radio fått besked om hur företagets sparpaket ser ut. Den omfattande sparåtgärden gör att 180 tjänster försvinner. 

Annons:

Sveriges Radio ska spara totalt 250 miljoner kronor. Radion, som har omkring 2 000 fastanställda, har nu presenterat sina besparingar.

Totalt försvinner omkring 180 tjänster. 84 av dessa tjänster är journalistiska. 45 tjänster löses genom pensionsavgångar och ett 40-tal har accepterat att sluta med avgångsvederlag. Men det kvarstår runt 95 tjänster som behöver lösas.

Efter omorganisationen ska det arbeta 1 800 personer på Sveriges Radio. 

– Hos oss på P4 Kalmar är det dämpad stämning. Många är bedrövade och chockade över ett besked som skakar om, säger Martina Lingefjord, ordförande i P4 Kalmars journalistklubb, i ett pressmeddelande.

Två tjänster

På lokal nivå innebär besparingarna att en journalisttjänst per kanal försvinner. Det handlar om en arbetsledartjänst och en administrativ tjänst hos P4 Kalmar. Totalt har P4 Kalmar ett 20-tal anställda.

– Vi har vetat om det sedan i september, men det är såklart ett besked många gått och väntat på. Vi vet inte, varken på riksnivå eller lokal nivå, vad vi ska göra mindre av nu när man drar ned så mycket. Vi hoppas att det inte blir fullt så många som får gå som varslet säger, kommenterar Martina Lingefjord till vår tidning. 

Vad tror du att det här får för konsekvenser för lyssnarna i länet?

– Jag tror lyssnarna kommer märka av att det slår mot vår kvalitet. Hur vet vi inte exakt. Annars kommer det främst märkas på riksnivå genom att program försvinner. Men det kommer även märkas lokalt genom att det slår mot vår kvalitet.

På riksnivå handlar det bland annat om program som läggs ned. Det rör sig bland annat om "Människor och tro", "Filosofiska rummet" och "Önskesöndag". Sändningar på flera språk, däribland kurdiska, läggs ned från 1 mars. Kinapodden och klimatkorrespondenten försvinner också.

SJF har i förhandlingarna fört fram synpunkter på att besparingarna borde ske så långt från mikrofonerna som möjligt och hellre i chefslagren ovanför kanal- och redaktionschefer, skriver man i pressmeddelandet.

Förhandlingarna avslutades i oenighet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt