Annons:

Här är 2023 års vanligaste namn på nyfödda i din kommun

Ny statistik från Skatteverket visar att Elsa och Noah var de populäraste tilltalsnamnen hos nyfödda i Sverige 2023. Foto: MostPhotos

Här är 2023 års vanligaste namn på nyfödda i din kommun

För första gången presenterar Skatteverket de populäraste namnen för nyfödda i Sveriges kommuner. Högst upp i den nationella namntoppen är två nykomlingar – Elsa och Noah. 

Annons:

Skatteverket tar över uppgiften att publicera listor över de mest populära namnen hos nyfödda från Statistiska Centralbyrån, SCB. 

Bland flickor är det jämnt i toppen. Elsa var det vanligaste namnet 2023 med 588 namngivna flickor, precis före Vera som 587 flickor namngavs till. Astrid, det mest populära namnet hos flickor 2022, har tappat åtta placeringar till en niondeplats. Alma är trea, Selma fyra och Alice femma. 

Noah har legat med i den absoluta toppen i flera år och har nu nått förstaplatsen med 655 namngivningar. William har innehaft förstaplatsen de senaste åren och fortsätter vara populärt, men sjunker till en tredjeplats. Hugo klättrar två placeringar och är numera det näst mest populära namnet med 622 namngivna pojkar. Liam är fyra och Nils femma. 

Så ser det ut i din kommun

Tittar man på statistik för Kalmar län var Ellie det populäraste flicknamnet, 15 namngivningar, och Alfred det populäraste pojknamnet, 20 namngivningar. 

Vad gäller nyfödda pojkar och flickor var det stor variation i Vimmerby kommun. Inget pojknamn gavs till tre barn eller fler och inget flicknamn gavs till två barn eller fler. William, Harry, Ebbe och Valter hamnar i topp bland pojkar och Alice, Stella, Alicia, Maja, Leia, Linn och Malva i topp bland flickor.  

I Hultsfreds kommun var Tage det populäraste pojknamnet (tre), tätt följd av Elis, Elliot, Leon, Jack, Dante och Karam (två). Signe, Luna, Hilma och Tilde delade på förstaplatsen bland flickor med två namngivningar. 

I Västerviks kommun stack Agnes ut bland flicknamnen (fyra), tätt följd av Vera, Hedda och Lova (tre). Bland pojkarna var det Ted och Olle som intog förstaplatsen (fyra) och har August, Otto, Nils, Vincent, Harry och Frank precis bakom sig. 

När det gäller Kalmar kommun var Majken, Ellie och Alma det populäraste flicknamnet och Nils, Tage och Noah motsvarigheten för pojkarna. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt