Annons:

Emma Blixt har lockat toppolitikern till Vimmerby

Vimmerbybon Emma Blixt har lockat politikern Gudrun Schyman till Vimmerby. Foto: Jakob Karlsson

Emma Blixt har lockat toppolitikern till Vimmerby

Nästa vecka kommer toppolitikern Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt Initiativ, till Vimmerby. Uppemot 35 personer kommer lyssna på hennes föreläsning om jämställdhet.
– Det känns väldigt bra, säger arrangören Emma Blixt.

Annons:

Gudrun Schyman är en av Sveriges mest rutinerade politiker. Efter tio år som partiledare för Vänsterpartiet var Schyman en av de personer som låg bakom bildandet av Feministiskt initiativ 2005. Sedan 2013 är Schyman partiledare för Fi för andra gången.

Under flera år har Schyman anordnat homepartyn där hon gratis håller i en föreläsning om jämställdhet. Nu har Vimmerbybon Emma Blixt lockat Schyman till Vimmerby. Föreläsningen hålls den 21 november.

– Det är jätteenkelt att göra det här. Gudrun anordnar homepartyn och det kan vem som helst få till sig. Kravet är att det ska vara minst 25 personer och så kommer hon gratis. Det känns väldigt bra att hon kommer hit. Frågor om jämställdhet är väldigt viktiga och något vi behöver blir väldigt mycket bättre på, säger Blixt.

”Har en lång väg att gå”

Med tanke på metoo-rörelsen är jämställdhetsfrågan brännhet. Under den senaste tiden har medierna svämmat över av uppgifter om mäns övergrepp mot kvinnor.

– Senaste månaden har man märkt att vi har en lång väg att gå. Jag tror att Gudrun kommer snudda vid det ämnet, men mest kommer hon nog köra sin grej.

Föreläsningen är inte partipolitisk.

– Det är en föreläsning om jämställdhet, hon kommer inte som partiledare för Fi. Sedan svarar hon förstås på frågor om de kommer upp.  

”Blir väldigt annorlunda”

Föreläsningen är inte öppen för alla och det finns bara plats för max 35 personer. Bara ströplatser finns kvar. 

– Man skulle kunna ha det offentligt, men jag har inte riktigt orkat att ordna det. Nu blir det lite mer privat för att ha kontroll på det, men jag önskar att fler skulle få lyssna på det.

Hur blir det att komma så nära en toppolitiker tror du?

– Det känns som att det blir väldigt annorlunda. Eftersom hon gör det på det här sättet får man tänka att det är en speciell grej, men jag är ganska neutral. Du hade säkert fått ett annat svar från en av mina vänner som har Gudrun som sin stora förebild.

Hur är intresset för evenemanget från män?

– Det kan vara så att jag bjudit in fler kvinnor än män, men det är helt klart fler kvinnor som är intresserade av att gå. Det kan vara tillfälligheter, men jämställdhet har blivit en kvinnofråga fast att det inte är det.  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt