Annons:

Tiggarna bodde hos Rolf – som flera gånger åkte till Bulgarien

Tiggarna som misstänks ha utsatts för människohandel bodde hos Rolf i Hultsfred. Foto: Pixabay

Tiggarna bodde hos Rolf – som flera gånger åkte till Bulgarien

Rolf Lif lät tiggarna bo hos honom i Hultsfred. Själv har han flera gånger varit nere i Bulgarien och besökt dem. Han förstår ingenting av vad som nu händer.
– För mig låter det så barockt. Jag begriper ingenting, säger han till DV.
Polisen menar att 29 personer utnyttjats för att tigga på flera orter i norra Kalmar län och Växjö.

Annons:

Vid 15.30-tiden på fredagen hade fem av de sex personer som begärts häktade också häktats i Växjö. En av dem som misstänks ha varit en del av en större tiggeriliga som ägnat sig åt grov människohandel känner Rolf Lif väldigt väl. Han har bott hos honom i Hultsfred. 

– Det är en ung kille och jag har oerhört svårt att tro att han skulle ha tvingat någon till något. Han har haft bil och körkort, men hans egen fru har tiggt. Jag vet att hon hade suttit i Växjö i åtta timmar och fått in 75 kronor. Det är ju ingenting. Det låter så barockt allting att jag inte kan begripa det. Jag är skeptisk, men vill se vad det blir av det här. Jag har oerhört svårt att förstå att det skulle vara frågan om något sådant med de bulgarer som har bott hos mig, säger han.

Att det skulle vara så att vissa är tvingade har du aldrig tänkt?

– Nä, nä. Det är klart att det är organiserat som så att de är släkt med varandra de flesta av dem och de har bott ihop. Men han som har bott hos mig sitter ju och tigger själv också. Det här verkar ha varit deras enda möjlighet att få in några kronor. Flera gånger har de frågat mig om jag kan ordna något jobb åt dem, men det är ju svårt för mig. Så länge det inte är förbjudet med tiggeriet så är det ju frivilligt att ge eller inte ge. Jag har sett det här som deras bästa möjlighet att få in några kronor.

Varit i Bulgarien flera gånger

Rolfs relation till tiggarna sträcker sig flera år bakåt i tiden. Han började prata med en av tiggarna som satt och frös utanför ICA i Hultsfred. 

– Jag träffade honom när han satt där och frågade var de bodde någonstans. I bilar sa han då. Då sa jag att de kunde flytta in hos mig, det gjorde ju ont i hjärtat att höra. Tält eller bilar var ju deras alternativ, säger han. 

Mellan fem och tio bulgarer har bott hos Rolf i Hultsfred. Flera gånger har han också åkt ner till Bulgarien. 

– Jag har varit nere i Bulgarien och hälsat på. Det är intressant att se hur romer har det där. De är väldigt gästfria och jag har varit på två bröllop och barndop. Jag har inte sett det som någon uppoffring, men är det något sådant här då är det ju slut med det. Men att det skulle vara någon maffia som tar hand om alla pengar, jag kan inte förstå det. De jag känner har aldrig känt sig utnyttjade. De har rest ihop, de har lagat mat ihop – för mig är det helt obegripligt. 

Rolf Lif säger att han skulle kunna åka ner till Bulgarien och leva där ett halvår. 

– Så mycket folk känner jag där nere, men jag har betalat själv när jag har åkt dit ner. Jag har erbjudit dem att betala för bensinen, men de har inte velat ha något för det. Jag har velat köpa bröllopspresenter, men de har sagt att de inte vill ha något. 

Har de betalat för att bo hos dig?

– Nej, jag har inte begärt något. 

Varför tror du att polisen har den här bilden?

– En tänkbar anledning är att det kommer från politiskt håll, att nu måste polisen göra något. Det är val snart och Sverigedemokraterna plockar röster på alla som är emot tiggeriet. Det är inte rimligt att komma med minst tio poliser från Malmö upp till mig och väcka folk tidigt på morgonen, de var vettskrämda bulgarerna. Det var en äldre person som var 75 år och han var vettskrämd. Är det verkligen något att lägga ned så stora resurser på? De kunde bara ha bett dem gå ut till en bil. Det överdrivs det här. 

Du känner dig inte lurad? 

– Jag vet att en har blivit misshandlad, men alla jag känner – nej, jag kan inte tänka mig att det är människohandel. Men det är ju flera släkter och jag kan inte svara för dem. Jag kan inte bara tänka mig det.

"Det är så barockt"

Många av dem har varit hos Rolf i ett par månader för att sedan åka hem till Bulgarien. Sedan har de kommit tillbaka igen. 

– Jag har varit där och hälsat på och sett att de varit väldigt tacksamma, de har kunnat betala strömmen, köpa ved och betala till skolan så att barnen har gått i skolan. De har varit väldigt tacksamma för pengarna. 

Att det skulle kunna vara miljontals kronor som lämnat Sverige, förstår han inte. 

– Aldrig. Det är så barockt. Jag vet vad det är för pengar det handlar om och det kan inte vara så mycket. Några miljoner är det inte frågan om. Polisen måste väl dra på för att kunna motivera det här och sedan kör ju pressen på, med att det är det största som har hänt. Jag är så skeptisk, men jag kan ju inte svara för vad som har hänt i Lessebo eller Kalmar. 

Inte misstänkt

Rolf Lif är inte misstänkt för något brott. 

– Hos mig kan de inte bo längre, jag vill inte ha med något sådant här att göra. Ska de fortsätta tigga så kommer jag få ont i hjärtat om de ska bo i tält eller bilar. Men jag har sett hur unga flickor har det i Bulgarien, där de får stå ut med vägarna, kanske 16-17 år, och vänta på att få några kronor för att någon ska följa med dem in i skogen. Det är lite värre det. Det vore bättre polisen inriktade sig på sådant. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt