Annons:

Hållbarhetsutställning i tre dagar på gymnasiet: ”Vi har tagit bollen”

Elever på Vimmerby gymnasium håller i en hållbarhetsutställning under tre dagar i veckan. På bilden ses Vendela Adolfsson, Elin Linder, Vilma Staxensjö, Lovisa Gustafsson, Kellie Dehlin, Alice Karlsson, Tony Carlsson (lärare), Ebba Sandh, Maja Persson, Linn Arvidsson och Linnea Joansson. Foto: Ossian Mathiasson

Hållbarhetsutställning i tre dagar på gymnasiet: ”Vi har tagit bollen”

Just nu jobbar eleverna på Vimmerby gymnasium för fullt med hållbar utveckling. Under tre dagar i slutet av veckan ska de ha en utställning på temat.
– Vi har tagit bollen och vill göra något bra av det, säger naturkunskapsläraren Tony Carlsson.

Annons:

Under de fyra senaste veckorna har många elever på Vimmerby gymnasium jobbat med ett hållbarhetstema som genomsyras av ett samarbete mellan ämnena svenska och naturkunskap. 

Samtliga elever i årskurs ett på samhällsvetenskapliga programmet och eleverna som läser miljö- och energikursen och går i tvåan eller trean är involverade i projektet.

– Allt började med att vi gjorde en debattartikel om varsitt ämne. Efter det har högstadieeleverna på AL-skolan varit här och lyssnat på våra föredrag om hållbarhetsutveckling, säger Vendela Adolfsson, som går i ettan på samhällsvetenskapliga programmet.

"Har jobbat stentufft"

De har hela tiden haft Agenda 2030 som utgångspunkt i sitt arbete och hela temat med hållbar utveckling är en vidareutveckling på Agenda 2030-konferensen, som besökte i Oskarshamn i november förra året.

Frågan var då hur man når ett hållbart Kalmar län. Vimmerby gymnasium ville naturligtvis vara med och driva den frågan vidare.

– Vi tog den bollen och ville göra något med det på skolan. Eleverna har jobbat stentufft, säger naturkunskapsläraren Tony Carlsson.

Håller i en hållbarhetsutställning

Den här veckan är det dags för andra delen av deras medverkan i projektet. Från onsdag till fredag ska de hålla i en hållbarhetsutställning på gymnasiet för att visa hur man kan göra skillnad med aktiva val och vad en enskild person kan göra för en hållbar utveckling.

Eleverna kommer belysa konsekvenserna med den matproduktion konsumtion och transportsystem. De har jobbat inom arbetsområden som till exempel matproduktion, klädkonsumtion, ekologiskt, hållbart mode, fläsk- och nötköttsindustrin och elåtervinning.

– Det är vårt bidrag till en hållbar utveckling där man lyfter ner det på elevnivå och bland studenter. Vi vuxna brukar alltid säga inte eleverna tar något ansvar men här är det tvärtom. De tar ansvar, bryr sig och borrar ner sig i ämnen som kan vara ganska komplexa. Eftersom vi har unga människor som ska ta tag i de här problemen så är det dem som vi måste ha med oss och det är de som ska komma med engagemang och intresse. Jag hoppas att vi får till allt nu, eleverna är arbetsvilliga, säger Tony Carlsson.

"Ligger på politikernas bord"

Maja Persson, elev på naturvetenskapsprogrammet, ingår i hållbarhetsprojektet och hoppas att besökarna lär sig något av utställningen.

– Syftet är att man som besökare ska gå ifrån utställningen med känslan att man själv kan göra skillnad när man går utanför dörren, säger Maja Persson.

På torsdagskvällen bjuder eleverna in allmänheten, politiker och tjänstemän på Vimmerby kommun till en hållbarhetskväll där de får ta del av utställningen. Eleverna ska hålla i en föreläsning och Lovisa Lönnegren föreläser om globala målen för en hållbar utveckling.

– Det ligger på politikernas bord att Vimmerby ska vara en hållbar stad och då får de möjlighet att ta del av ungas synpunkter och åsikter runt hållbar utveckling utifrån agenda 2030-målen.

Bara tjejer i klassen

I Tony Carlssons miljö- och energikurs på gymnasiet finns det 14 elever – och samtliga är tjejer.

– Ofta är det tjejer som är hårt engagerade i just miljöfrågorna och vad vi gör med vår jord. Jag har bara konstaterat att det är så sett över tid, de har ett större engagemang om vår jord. Det finns ett bra driv i gruppen och de är ansvarstagande, säger hon.

Vad händer härnäst?

– Vi går vidare med det genom att vi förhoppningsvis har påverkat andra personer till fler aktiva val, säger Alice Karlsson.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt