Annons:

Olivia lämnar Vimmerby direkt efter studenten:

Direkt efter studenten lämnar Olivia Ekberg Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

Olivia lämnar Vimmerby direkt efter studenten: "Framtiden känns läskig"

På fredag är Olivia Ekbergs sista dag på Vimmerby gymnasium. Sedan väntar ett sedan länge inplanerat au pair-jobb i USA.
– Jag tror det är viktigt med en paus innan man utbildar sig och skaffar jobb, säger Olivia Ekberg inför den stora stunden.

Annons:

Att ta studenten är ett av livets mest minnesvärda ögonblick. Efter mängder av prov, inlämningar, trötta skoldagar och roliga minnen tar det slut för årets avgångselever på fredag. De nyexaminerade vaknar upp till en ny verklighet på lördag morgon. 

För en del är säkert framtiden helt öppen. Men Olivia Ekberg, som gått den naturvetenskapliga linjen, har redan klart för sig hur det närmaste året ska se ut. 

– Jag ska åka till USA och jobba som au pair i ett år. Totalt blir jag borta i 13 månader, då jag kommer att stanna och resa en månad efter att jag jobbat klart som au pair, säger hon. 

I Pennsylvania ska hon arbeta hos en familj med tre döttrar. 

– Jag fick höra om au pair-jobbet redan i högstadiet, men det var inte förrän i tvåan på gymnasiet som jag bestämde mig för det och sökte upp information kring det. 

Ska studera vidare

Hon tror att det är viktigt att komma iväg efter studenten och få nya perspektiv. 

– För min del tycker jag att det är väldigt viktigt. Jag har varit väldigt skoltrött speciellt det senaste halvåret och jag vet att jag inte hade orkat att gå i skolan direkt i höst igen. Jag tror att det är vikigt med en paus innan man utbildar sig och skaffar jobb. Dessutom vet jag inte vad jag vill jobba med i framtiden och därför kände jag att det var bättre att resa. 

Men i framtiden tänker hon studera vidare. 

– Det kommer jag absolut att göra. Jag hoppas på att hitta något som jag brinner för på min resa eller åtminstone komma på vad jag vill göra i framtiden. 

"Framtiden känns läskig"

Att vara kvar i Vimmerby var aldrig något alternativ för henne. Hon tror inte heller att hon tänker flytta tillbaka hit igen.

– Jag vill bo i en större stad. Vimmerby är en mysig stad, som jag gärna ser att mina föräldrar bor kvar i så att jag kan besöka den, men jag själv vill inte bo här. Inte som det ser ut nu i alla fall, men sedan kan det ju hända att jag vill flytta hit när jag testat något annat.

Olivia Ekberg känner sig, precis som många andra, tvetydig inför att ta studenten.

– Det ska bli skönt att sluta gymnasiet samtidigt som det kommer bli tråkigt att lämna klassen. Det känns även lite läskigt att man växer upp och med take på att jag inte vet vad jag vill jobba med, så känns framtiden läskig. Det kommer också vara jobbigt att lämna rutinerna med skolan också. Samtidigt är det här något som jag sett fram emot så länge och det ska bli riktigt roligt med själva studentdagen och jag ser fram emot att åka till USA i höst.

Vad har du för känslor inför studentdagen?

– Den ser jag bara fram emot. Jag tror att det kommer att bli en fantastisk dag. Man kommer nog vara helt uppe i varv och inte tänka på allt det jobbiga.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt