Annons:

Statt bygger ut – om gatan på torget stängs

Stadshotellet överväger att bygga ut sin uteservering till sommaren. Men haken är att Sevedegatan måste stängas. – Det är inte aktuellt annars, säger Stadshotellets ägare Joakim Carlqvist.

Annons:

Det är vår och ett lika säkert vårtecken som att tranorna dansar vid Hornborgarsjön är att diskussionen om trafiksituationen på torget inför sommaren i Vimmerby är i full gång.

Utvecklingschefen Patrik Kinnbom har föreslagit att omleda trafiken från Sevedegatan utanför Stadshotellet. Det skulle innebära att trafiken runt sommartoget leds upp till Storgatan förbi bokhandeln och därefter kan bilisten välja åt vilket håll hen vill svänga. Kinnboms önskan är att stänga av gatan för trafik under perioden 29 maj till 7 september. 

Förslaget har väckt ilska hos stadens handlare. Kritiken ska vägas in innan kommunstyrelsen fattar beslut, vilket de inte gjorde på sammanträdet i går. 

– Det kommer upp nästa gång och vi tittar på en permanent lösning, säger kommunstyrelsens vice ordförande Helen Nilsson (S). 

"Skapa loungemiljö"

Stängs gatan kommer Stadshotellet bygga ut sin uteservering. Annars inte. 

– Det är avhängigt det beslutet. Vi har ett önskemål om att stänga av trafiken och ta en yta längre ut på gatan och försöka skapa en loungemiljö under tak, säger Statts ägare Joakim Carlqvist. 

Ytan det i sådana fall rör sig om är fem gånger 15 kvadratmeter.

– Det är inget som är beslutat, men tanken är att ta en yta på fem gånger 15 kvadratmeter och skapa en taklösning och loungemiljö. Själva utformningen är inte riktigt klar. 

Men blir det som förra sommaren bygger Stadshotellet inte ut. 

– Då nöjer vi oss med den uteservering vi har. 

Hur skulle den nya delen kunna se ut?

– Framför allt skulle den innehålla loungemöbler, kanske 50-60 stycken. 

"Levande sommartorg"

Förra året diskuterades om Statt skulle ha en servering längre upp på torget, men det blev inte av.

– Vi sa ja det till det förra året, men det föll på trafiken. Vi kan inte ha servering där och serva med mat över en trafikerad gata. Därför släppte vi det. Är det så att de stänger gatan så tänker vi oss den här ytan, men vi är inte intresserade av att komma högre upp. Det har dels med lutningen och stensättningen att göra. 

Men något beslut togs alltså inte på tisdagens kommunstyrelse. 

– Vi ska få en återrapportering på nästa sammanträde och eventuella förändringar gentemot det förslag som ligger. Det var ungefär lika många synpunkter runt bordet på kommunstyrelsen som det är runt omkring, säger Helen Nilsson (S). 

Kommunstyrelsen har lyssnat in handlarnas åsikt. 

– Blir det en tom gata är det bra om det blir verksamhet där, men Statts planer påverkar inte tankarna eller beslutet. Men någon förändring blir det. Vi vill ha ett levande sommartorg. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt