Annons:

Dramatisk minskning av ensamkommande:

Socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) säger att kommunen nu får chans att komma ifatt när det gäller ensamkommande barn.

Dramatisk minskning av ensamkommande: "Betyder jättemycket"

I höstas fick Vimmerby kommun fyra ensamkommande barn i veckan. Hittills i år har en enda anvisats till Vimmerby. – Det här betyder jättemycket. Vi får möjlighet att komma ifatt, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S).

Annons:

Rekordmånga ensamkommande flyktingbarn sökte sig till Sverige förra året. Totalt kom 35 369 ensamkommande till vårt avlånga land. 

Naturligtvis märktes det även i Vimmerby. Under hösten hade Vimmerby ett snitt på fyra anvisningar av ensamkommande barn i veckan, vilket förstås påverkade flera olika delar inom kommunen. Bland annat valde socialnämnden att tillfälligt öppna upp en avdelning på vård- och omsorgsboendet Vimarhaga för ensamkommande barn. 

Inom kort ska ett nytt boende öppna upp på Nygård i Locknevi, men kommunens jakt på ytterligare boenden efter det har avtagit. Under de första fyra månaderna har kommunen nämligen anvisats en enda ensamkommande. 

– Det har helt avstannat och det är jättebra att det har lugnat ned sig, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S). 

"Tufft i höstas"

Det finns förstås flera anledningar till det. Dels kommer alltid färre barn under den här perioden och dels spelar troligen regeringens åtgärder för att kraftigt minska asylinvandringen till Sverige roll. Att det i stort sett inte kommer några ensamkommande till kommunen betyder mycket, menar Eva Berglund. 

– Ja, det betyder jättemycket. Dels för personalen som får möjlighet att komma ifatt. Det var tufft för dem i höstas. Man ska göra en utredning på alla som kommer och de hade det jättetufft. 

I höstas var situationen klart ansträngd, säger Berglund (S). 

– Det kom många killar samtidigt och när det var som värst handlade mycket om att bara skyffla in dem och ge dem tak över huvudet. Det blev inte samma uppstart för dem som de andra grabbarna som kommit tidigare fick. 

Kan det påverka deras start i Sverige?

– Lite grann, tror jag. Alla har fått vad de ska ha liksom, men jag tror ändå ine att det är bra med för många samtidigt. Då hinner man nästan inte se varje ungdom som en egen individ och deras möjligheter att tidigt komma in i samhället påverkas.

"Beredda till viss del"

Under sommaren och hösten har flyktingvågen traditionellt sett alltid ökat. Men i och med de tuffare reglerna inom EU återstår det att se hur det blir i år. 

– Vi får se vad som händer i sommar, om det fyller på igen eller inte. 

Är ni mer redo den här gången i sådana fall?

– Vi är beredda till viss del, så tillvida att vi gått igenom processen en gång redan. Vi har stärkt upp personalmässigt, det blev så mycket mer arbete på socialdelen. Sedan har vi ju fått erfarenhet, men jag vet inte om man någonsin kan vara riktigt förberedd på det som hände. Man kan nästan aldrig vara förberedd på den ökningen. 

Öppnas i maj

Det nya boendet Nygård i Locknevi ska öppnas inom kort, troligen i slutet av maj.

– Så fort det är klart med internetuppkoppling och det är möblerat så. Jag tror ändå inte att det blir förrän i slutet av maj, det tar tid att anställa och komma igång på riktigt. Att det är viktigt med internetuppkopplingen är ju för personalens skull också. Det här är ju deras arbetsplats. 

Vet de ensamkommande på Vimarhaga om att de ska flyttas till Locknevi än?

– Jag kan inte svara på det. Jag tog upp det för ett tag sedan och sa att det är viktigt att de får information om vad som kommer ske. Men jag kan inte svara på det. 

DV har sökt boendechefen Jörgen Johansson utan att lyckas. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt