Annons:

Sju av tio ser inte möjlighet till återhämtning:

Jacob Käll (C) tar allvarligt på att få anser att de har tid för återhämtning. Foto: Simon Henriksson

Sju av tio ser inte möjlighet till återhämtning: "Hänger ihop med sjuktalen"

Sju av tio anställda i kommunen tycker inte att det finns tid för återhämtning efter stressiga perioder på arbetsplatsen. Det framgår av en ny medarbetarundersökning.
– Det hänger ihop med sjuktalen och är något vi behöver jobba med, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

Annons:

Den nya medarbetarenkäten, som görs vartannat år, går ut till alla anställda i Vimmerby kommun. 2019 var svarsfrekvensen 65 procent. 

I fler fall är det mer positiva svar som framkommer än vid senaste undersökningen 2017. Fler anställda anser att de kan påverka både gemensamma frågor – och det egna arbetet – i större utsträckning än tidigare. 71 respektive 81 procent av svaren är positiva jämfört med 65 respektive 74 procent för två år sedan. 

En stor andel tycker att arbetet är meningsfullt och de närmaste cheferna får något högre omdöme än 2017. 

– Det är många parametrar i den här, men det finns en stolthet över jobbet. Det finns absolut saker att jobba med, men det är väldigt positivt att knappt några värden har försämrats. Över 90 procent är stolt över sitt arbete och det är rätt häftigt, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C) efter att ha tagit del av undersökningen. 

"Hänger ihop med sjuktalen"

Sannolikt mest allvarligt i undersökningen är delen om den psykosociala arbetsmiljön. Sju av tio tillfrågade anser inte att de får tid för återhämtning efter en stressig period på jobbet. Det är en försämring jämfört med 2017. Då tyckte sex av tio att det inte fanns tid till återhämtning. 

– Dessa värden ser inte så bra ut. Det är också något vi tar på väldigt stort allvar. Stress och återhämtning är något som är kopplat till och hänger ihop med sjuktalen. Det måste vi jobba med, säger Käll.

Hur jobbar ni vidare med undersökningen?

– Nu får man analysera den först och främst, säger Ola Gustafsson (KD).

HR-chefen Marie Halldén kommenterar den psykosociala arbetsmiljön så här i ett pressmeddelande:

– Våra medarbetare är kommunens viktigaste resurs och vi är stolta över att de vill arbeta hos oss. Då är det också viktigt att vi har en god arbetsmiljö där alla känner delaktighet, trivs och mår bra. Det område som främst sticker ut i den här enkäten är den psykosociala arbetsmiljön. Här måste vi arbeta med fördjupad dialog på arbetsplatsen om hur vi förhåller oss till varandra. Vi måste även fortsätta utveckla ledarskapet då vi vet att det är en viktig faktor för medarbetarnas välmående, säger hon.

"Inte påverkat hela verksamheten"

Färre tycker att arbetskamrater har en nedlåtande attityd, fler känner sig respekterade och fler känner att de har möjlighet att påverka sitt arbete och att de är involverade. Sju av tio ser fram emot att gå till arbetet, men bara 22 procent anser att det finns en "vi-känsla" som kommunanställd. 

Sex av tio tror att de jobbar kvar inom kommunen om tre år. 

– Generellt sett ligger de olika värdena stilla eller något bättre. Det är positivt, säger Jacob Käll, som befarat att höstens turbulens i stadshuset skulle påverka betydligt mer:

– Jag var rädd för att det skulle se sämre ut med tanke på vad som hänt under hösten. Det har varit turbulens, men det har inte påverkat hela verksamheten. Det är positivt, men vi tar utmaningarna vi har på stort allvar.

"Måste värna personalen"

Kommundirektör Carolina Leijonram kommenterar undersökningen så här:

– Vi i ledningen ser med glädje att våra medarbetare känner sig stolta över sitt arbete och att de upplever ett högre mått av delaktighet än tidigare. Det känns som en viktig grundförutsättning för att vi ska lyckas med våra uppdrag framåt. Samtidigt kan jag ödmjukt konstatera att vi ser flera områden där vi måste bli bättre, säger hon. 

Marie Halldén menar att kommunen måste bli bättre på att värna den personal som finns. 

– Ska vi dessutom lyckas med kommande rekryteringar måste fokus ligga på att redan befintlig personal mår bra. De är våra främsta ambassadörer, säger hon.

Här hittar du hela undersökningen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt