Annons:

Sverigedemokrat polisanmäler förre landshövdingen

Den sparkade landshövdingen Stefan Carlsson har polisanmälts. Foto: Länsstyrelsen

Sverigedemokrat polisanmäler förre landshövdingen

Landshövdingens telefonssexskandal får ett rättsligt efterspel. I går polisanmälde sverigedemokraten Thoralf Alfsson landshövdingen och avdelningschefen Johan Wendell till Polisen.

Annons:

För en månad sedan fick landshövdingen i Kalmar län, Stefan Carlsson, sparken. Efter flera avslöjanden från SR Kalmar blev nyheten om att Stefan Carlsson ringt telefonsexsamtal för skattepengar droppen för regeringen.

Nu får soppan ett rättsligt efterspel. 

Carlsson är anmäld för olovligt brukande på grund av sexsamtalen och avdelningschefen Johan Wendell för att ha vetat om dessa samtal. Thoralf Alfsson hade begärt ut Stefan Carlssons telefonräkningar, men fått nej från Länsstyrelsen. Beslutet kritiserades kraftigt av offentlighetsprincipsexperten Nils Funcke: Till Dagens Vimmerby sa Funcke bland annat följande: 

– Att man vägrar att lämna ut en omaskad version gör att det framstår som än mer bisarrt. Det är minst sagt inkonsekvent. 

Beslutet kritiserades också kraftigt av Dagens Vimmerbys krönikör Simon Henriksson

"Handlar om tjänstefel"

Med anledning av Länsstyrelsens mörkning blev det i stället SR Kalmar som till slut avslöjade att telefonsexsamtalen – trots att Thoralf Alfsson begärt ut räkningarna långt innan. 

– När den tillförordnade landshövdingen Malin Almqvist i fredags kallade mörkningen av sexsamtalen för “tokigt” blev jag upprörd och irriterad. Det handlar om tjänstefel och ingenting annat, säger Alfsson till 24Kalmar. 

Ett skäl till att Alfsson polisanmäler är att han inte litar på den utredning Länsstyrelsen ska göra. 

– Det verkar som att ingen annan ville göra det och jag har en viss skepsis över den interna utredningen som de ska göra på Länstyrelsen. Nu får i alla fall en åklagare ta sig en närmare titt på fallet.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt