Annons:

Kraftverksägaren: ”Intresset svalt från Tekniska verken”

En av delägarna i Regleringsföretaget tycker att Tekniska verkens intresse för att utreda nya tappningsnivåer är svagt. Foto: Bertil Andersson

Kraftverksägaren: ”Intresset svalt från Tekniska verken”

Yxerns Regleringsföretag verkar oense om hur krisen för norra länets största sjö ska lösas. En kraftverksägare beskriver Tekniska verkens intresse för en åtgärd för Yxern som ”svalt”.

Annons:

I en skrivelse till Länsstyrelsen har en privat kraftverksägare gett sin syn på krisen för sjön. I skrivelsen menar den dubble kraftverksägaren att vattendomen från 1938 måste förändras.

Personen är kritisk till debatten om Yxern: ”På senare tid har det förekommit ovederhäftigt prat om hur regleringen skulle skötas från förståsigpåare. Någon analys, beräkningar eller beaktande av faktiska omständigheter har ej skett. I princip vill man att Tekniska Verken (egentligen regleringsföretaget) ska trolla med knäna.”

Risk för översvämning

Personen kritiserar också Kammarkollegiets yttrande och menar att instansten inte har insett ”att det stora utrymmet inte är tillräckligt för att kunna ta önskvärd hänsyn”.

Personen anser att Länsstyrelsen inte ska behöva utföra de beräkningar som krävs på grund av kostnadsskäl, men nämner inte hur de ska finansieras. Han ser också en risk för översvämning om man återgår till naturligt tillstånd.

"Utgör ett hinder"

Slutligen argumenterar kraftverksägaren för nya tappningsnivåer i en omprövad vattendom, som han vill handläggs av Kammarkollegiet. I dag är minimitappningen 0,8 kubikmeter per sekund. Den vill personen ändra till 0,4 och menar att hans föreslagna tappningsnivåer åstadkommer ett ”väsentligt förbättrat miljöhänsynsåtagande”.

Personen vill att de föreslagna nivåerna simuleras och att Regleringsföretaget utför simuleringen – men där verkar det gå segt. ”Upphandlingsordningen hos Kammarkollegiet utgör ett hinder för att få simuleringsuppdraget utfört till en billig peng. Intresset från Tekniska Verken är också svalt”, skriver personen.

Kraftverksägaren hoppas att en omprövning kan genomföras utan att någon ersättning för förlorade produktionsintäkter ska betalas ut och vill att ägarna lämnar in en skriftlig garanti. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt