Annons:

Därför stinker det från reningsverket igen

Just nu stinker det rejält från reningsverket igen. Men snart ska den illaluktande doften vara borta. Foto: VEMAB

Därför stinker det från reningsverket igen

Tycker du att det luktar mer avlopp från reningsverket än på länge? Då är det inget fel på ditt luktsinne. En del i förbehandlingsanläggningen är avstängd – vilket gör att det kan lukta illa någon månad till. – Annars har vi varit förskonade det sista halvåret, säger avgående VA-chefen Göran Nilsson.

Annons:

"Stanken i Vimmerby" skulle kunna vara uppslag till en fullständig roman. Under decennier har illadoftande lukt spridit sig från reningsverket och ut över staden. 

Men det senaste halvåret har stanken i princip varit som bortblåst. Fram tills för några veckor sedan. Nu luktar det riktigt illa igen. 

– Vi håller på med en planerad reparation och därför är en del av förbehandlingen avstängd. Vi kör lite provisoriskt förbi där, så understundom kan det bli så att vi släpper en del förbi förbehandlingen och då blir det överbelastat. Då får man de här bekymrena. Vi är medvetna om det och egentligen skulle reparationen ha skett i juni, men då sa vi att vi inte gör det här när det är som mest turister. Vi väntar till efter semestern i och med att vi befarade att det kunde bli problem med lukten, säger VEMAB:s VA-chef, Göran Nilsson. 

Renoveringen av hydrolysen, en av de stora gröna cisternerna som rymmer 800 kubik och är en del i förbehandlingen av processvatten från både Arla och Åbro och som har rostat sönder, påbörjas på måndag. Sedan kan det ta några veckor innan ordningen är återställd. 

– Det är inte säkert att det kommer lukta hela tiden, utan kanske periodvis. 

"Förskonade sista halvåret"

Annars upplever Göran Nilsson att VEMAB fått utdelning på alla miljonsatsningar som gjorts för att minska skitlukten. 

– Vi har hållit på hela tiden, vi har köpt mer filter, för att blåsa luften igenom och så gjorde vi satsningen på skorstenen också. Det går att göra fler åtgärder, men vi tycker att vi kommit tillrätta med det. Därför har vi inte gjort speciellt mycket. Det måste vara nödvändigt för att göra det.

Vad tycker du om att det här har pågått så länge?

– Som jag säger så har vi varit förskonade det sista halvåret. Vi har sett ett markant resultat på våra satsningar och sista halvåret har det inte varit några luktproblem, men så har vi haft det här strulet de sista veckorna. 

"Redundanta för varandra"

I december 2019 går det nuvarande industriavtalet ut. Sedan ska en ny anläggning byggas för att ta emot processvattnet från jätteindustrierna Åbro och Arla. Investeringen ligger på cirka 80 miljoner kronor och bekostas genom avgifter företagen betalar för reningen av vattnet från och med 2020. Det ska ytterligare ta bort luktrisken.

– Blir det något fel i anläggningen i dag, så är ju hela anläggningen drabbad. I framtiden ska vi ha två parallella linjer, så vi renar Åbros vatten för sig och Arlas för sig. Då blir de också redundanta för varandra och får vi problem på ena kan vi köra över till andra. 

Hur mycket mindre luktpåverkan kan det bli?

– Det var ett av de viktigaste kraven vi hade till konsulten som gjorde förslaget. Men hur mycket mindre vågar jag inte gå ut och säga. Jag vågar heller inte säga att det aldrig kommer lukta. Substat kan lukta, det handlar om att minimera det. 

Men det ska bli betydligt bättre?

– Det är en förutsättning, men kan vi ha det som på samma nivå som sista halvåret så är det inget bekymmer. Vi har inte haft den där vedervärdiga stanken över hela staden, som det nästan var jämt förr. Det ska bli betydligt bättre med den nya förbehandlingen, men jag är medveten om att det kan bli problem att få igenom det här på grund av de närboende som varit drabbade. Förr, om man går tillbaka ett år, var det alltid de närboende som bombarderade oss med mejl. Nu är det andra, men i och med att det inte luktat, så har lukttrösklarna sänkts. Sedan är det inte meningen att det ska lukta avlopp i hela staden, så är det ju förstås. Vi kommer fortsätta arbeta med det här så länge vi behöver. 

"Lång process"

Just nu håller man på med en samrådshandling som ska till Länsstyrelsen. 

– Det är en samrådshanding med allmänheten till Länsstyrelsen innan vi ens kan börja detaljprojektera och göra tillståndsansökan. Det är en ganska lång process, de är inte jättesnabba där på Länsstyrelsen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt