Annons:

RISKEN: VEMAB kan börja ransonera dricksvattnet

Göran Nilsson, VA-chef, ser risken att kommunen behöver ransonera dricksvattnet.

RISKEN: VEMAB kan börja ransonera dricksvattnet

Det extremt låga grundvattnet gäckar Vimmerby Energi- och Miljö AB. Blir det en höst och vinter utan regn och snö vet inte VA-chefen Göran Nilsson hur det ska gå. – Det kan bli så illa att vattnet tar slut eller att vi behöver ransonera vattnet, säger han.

Annons:

Länge har det varit bevattningsförbud med kommunalt dricksvatten i Vimmerby kommun. Nyligen hävdes förbudet – men tro inte att grundvattnet har återhämtat sig. Läget är fortsatt dystert. 

– Det kan ju bli väldiga konsekvenser om grundvattnet inte fylls på. Vi hoppas på en regnig höst och mycket snö i vinter. Börjar nästa växtsäsong med så låga grundvattennivåer som nu, då vet jag inte hur det går. Då kan det bli kärvt, säger kommunens VA-chef, Göran Nilsson. 

Vad kan hända?

– Det kan bli så att vattnet tar slut eller att vi behöver ransonera vattnet. Så illa kan det bli om det inte fyller på. Nu har vi haft två år i rad när det inte fyllts på som det brukar fyllas på under vinterhalvåret. Det har varit klart sjunkande, med snöfattiga vintrar och det här har vi befarat. Mycket är beroende på att klimatet förändras. Vi har alltid gott om vatten i Norden, men saker och ting förändras. 

"Slösa inte med vattnet"

VEMAB vill fortfarande att kommuninvånarna är återhållsamma med dricksvattnet. 

– Det här är allvarligt och man ska inte slösa med vattnet. Sänkningen har avtagit, men grundvattennivån är så låg.

Att hitta nya vattentäkter är fortfarande högprioriterat. 

– Vi har funderingar och lösa planer, kanske kan vi få tillstånd att börja provpumpa. 

Var finns dessa vattentäkter?

– Det är inget som vi talar om nu, det skulle bara vara rena spekulationer. Men vi har ju fler ställen än Vimmerby också. Det är Gullringen, Storebro och övriga småorter. Där är det också vatten och det har inte varit problem innan, rätt som det är dyker det upp där också. 

Lång process

Att få klart med nya vattentäkter är en lång process, säger Göran Nilsson. 

– Det är inte bara att borra ett hål i marken, det måste för det första vara bra kvalitet på vattnet och så måste vi ha alla tillstånd och lösa det med markägarna också. Det är en rätt lång process. 

Vad kan det vara i tid?

– Det vågar jag inte gissa på. Men det är inte gjort på en handvändning och definitivt inte för offentliga anläggningar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt