Annons:

INN om rankingraset:

Ingela Nilsson Nachtweij (C) vill att Vimmerby ska titta på Mönsterås kommun.

INN om rankingraset: "Alla bär ansvar"

Vimmerby rasade på Svenskt Näringslivs företagsranking till plats 257. Utvecklingschefen Patrik Kinnbom lade stor skuld på debattklimatet i kommunen det senaste året och kommunalrådet Tomas Peterson (M) var självkritisk. – Vi alla bär ansvaret för det här, säger oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Annons:

Aldrig tidigare har en kommun tappat så många placerar i en företagsranking som Vimmerby i år. Utvecklingschefen Patrik Kinnbom blev inte särskilt förvånad över raset och tror att det beror på den hätska debatt och det råa klimat som uppstod i samband med folkomröstningen. Kommunalrådet Tomas Peterson (M) var självkritisk och anklagade politiken. 

Ingela Nilsson Nachtweij (C) menar att hela kommunen bär ansvar för den uppkomna situationen. 

– Det här är allvarligt och det måste vi ta på största allvar. Alla behöver snäppa upp och se sin del i det här, säger hon. 

Den turbulenta tiden, som kulminerade med en folkomröstning om landsbygdsskolor, tror INN också spelade in. 

– Den här processen med den budget som moderater och socialdemokrater lade fram efter sitt arbete i Gränsö-gruppen ledde till en väldigt turbulent tid. Det var en unik situation med folkomröstning och det får socialdemokrater och moderater ta ansvar för. Nu ska vi tillsammans ta ansvar för förbättra det. 

Delar du Patrik Kinnboms bild?

– Jag tror att det är en del av en helhet, men det går inte att luta sig tillbaka och förklara det enkelt. Det krävs att alla tar sin del. Det är många delar i en sån här ranking och olika resultat. Tittar man på miljö- och byggnadsnämnden, som jobbar mycket mot företagen, så har de haft svårt att rekrytera personal. De är medvetna om det och det är mer en förklaring och inget försvar. 

"Alla bär ansvar"

Nu vill Nilsson Nachtweij (C) se en ökad samverkan i kommunen. 

– Vi behöver samarbeta och hjälpas åt. Kommunen, näringslivet och föreningslivet. Det känns ändå som att mycket är på gång och KSAU (kommunstyrelsens arbetsutskott) har inrättats, projektet med företagslots rullar på och SLUS-projektet är på gång, men vi behöver snäppa upp ytterligare.

Finns det anledning för näringslivsenheten att vara självkritisk?

– Jag vill inte peka ut någon särskild enhet eller del. Alla som jobbar mot näringslivet måste vara konstruktiva och titta på samverkan. 

Bär ni i oppositionen något ansvar?

– Alla bär ansvar. Det gör vi. 

På vilket sätt bär ni ansvar?

– Alla ska samarbeta och det tar vi med oss. 

Men du anser att ni ska vara självkritiska över den situation som blev?

– Det var ju som det var, vi blev utestängda i det politiska rummet och i de politiska diskussionerna. Det var absolut en speciell situation, som ledde till en unik folkomröstning. Nu ska vi se framåt. 

Tomas Peterson (M) tror att en del företagare svarat negativt i protest. Tror du också det?

– Det var en väldigt speciell situation och att det blev så får Socialdemokraterna och Moderaterna reflektera över. Nu är det viktigt att se framåt och jobba konstruktivt. De stegen är redan tagna kring debattklimatet. 

"Vill att vi åker dit"

INN vill att Vimmerby kommun tittar mot Mönsterås, som är en mönsterelev i länsklassen när det kommer till företagsrankingen. 

– Vi måste titta på de kommuner som lyckas. I Mönsterås, där min goda vän Roland Åkesson finns, är man fantastiska. Jag vill att vi åker dit och ser hur de jobbar. De har legat i toppen väldigt länge och i ärlighetens namn har Vimmerby åkt berg- och dalbana. Det handlar om ett långsiktigt arbete och det tar tid att nå en position som de har gjort. 

Mönsterås kommun är på 36:e plats i landet och bäst av länets tolv kommuner. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt