Annons:

Fortfarande ingen flytt till Locknevi:

25 ensamkommande flyktingbarn blir kvar på Vimarhaga i alla fall till oktober månad.

Fortfarande ingen flytt till Locknevi: "Varit svårt"

Ännu en gång har flytten av de ensamkommande flyktingbarnen skjutits på framtiden. I oktober siktar kommunen på att placera 25 ensamkommande i Locknevi. – Det jobbiga i det här är ovissheten för ungdomarna, säger Ewa Pettersson, individ- och familjeomsorgschef i Vimmerby kommun.

Annons:

Runt jul 2015 skulle 33 ensamkommande flyktingbarn flyttas från vård- och omsorgsboendet Vimarhaga i Vimmerby till det tidigare äldreboendet Nygård i Locknevi. 

Men flytten har fördröjts åtskilliga gånger. Det senaste budet var att flytten skulle ske i augusti – men den skedde aldrig. Nu pratas det om mitten av oktober. 

– Vi går bara och väntar på att det ska bli klart med en del tekniska saker. Jag är inte riktigt så teknisk, men det ska dit några extra saker så att det fungerar med mobiltäckning och sådär. I slutet av september ska vi kontrollera det, säger IFO-chefen Ewa Pettersson. 

"Ingen inströmning"

Under rekordhösten 2015 tog Vimmerby kommun emot fyra ensamkommande barn i veckan. Hittills i år har ett barn anvisats till Vimmerby. 

– Det är ingen inströmning över huvud taget om man jämför. 

Med de nya reglerna och också sänkt ersättning till kommunerna behöver boendeformerna ses över. Den statliga ersättningen till kommunerna för HVB-hemsplacerade barn ska sänkas med 650 kronor per dygn.

– Vi behöver se över det här och det är inte bara på grund av ersättningen. Vi tittar på om stödboende ska bli en vanligare boendeform och göra om HVB-hem till stödboende. Många börjar också bli vuxna, alltså över 18 år och kanske ska bo i en annan typ av boende. 

25 ensamkommande

Men det är inte aktuellt att inte öppna ett nytt boende i Locknevi trots ytterst få anvisningar och att de som redan bor här blir äldre. 

– Vimarhaga ska övergå till att bli det som det var tänkt från början och därför har vi behov av platser, även om platserna görs om. 

Under en period bodde 33 ensamkommande på Vimarhaga. Nu är det runt 25. 

– Cirka 25 kommer att flyttas ut till Locknevi. Det beror på att en del blir äldre, studerar på annan ort eller på grund av omflyttningar. 

"Väldigt svårt"

Att flytten har fördröjts och fördröjts har varit jobbigt, säger Ewa Pettersson. 

– Det har varit väldigt svårt. Det jobbiga i det här är ovissheten för ungdomarna. De vet att de ska flytta, men inte kunnat ge dem något exakt datum. Det har naturligtvis varit jobbigt. 

Men nu ska flytten alltså vara nära. 

– Om det inte sker några nya saker, så är det oktober som gäller. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt