Annons:

Tre av tio flickor utsatta för mobbing på nätet

29 procent av flickorna på högstadiet och gymnasiet har någon gång blivit utsatta för nätmobbning. Det visar en studie som Internetstiftelsen i Sverige tagit fram.

Annons:

Siffrorna kommer från en ny studie som IIS tagit fram som bygger på enkätsvar från cirka 3 000 elever. Bland mellanstadieeleverna använder 24 procent internet varje dag i skolarbetet, i högstadiet ligger siffran på 54 procent och bland gymnasieelever uppger hela (79 procent) att de använder internet varje dag i skolarbetet.

Eleverna studerar inte bara på nätet, de mobbar varandra också. Nätmobbing har varit ett växande problem under flera års tid och 29 procent av flickorna på högstadiet upplever att de någon gång blivit utsatta för nätmobbing. 37 procent av de drabbade uppger att nätmobbingen varit ganska eller mycket allvarlig. 

Mer än var fjärde

Andelen pojkar som blivit utsatta för nätmobbing på högstadiet ligger på 16 procent. På Gymnasiet är det 26 procent av flickorna som blivit utsatta för nätmobbing och 17 procent av pojkarna. På mellanstadiet ligger andelarna på 11 procent för flickor och 13 för pojkar. 

– Internet innebär fantastiska möjligheter för både barn och ungdomar, men skolan får aldrig glömma att hela tiden tala med eleverna om källkritik och nätetik. Det är oroande att bara drygt tio procent av mellan- och högstadieeleverna har regelbundna samtal om nätmobbning i skolan. Det är också därför IIS ordnar gratis utbildningar för både barn och vuxna samt producerar guider om mobbning, källkritik och ungas integritet på nätet. Det säger Kristina Alexandersson som är chef för internet i skolan på IIS.   

Många åttaåringar har egen mobil

De allra minsta barnen använder surfplatta i hög utsträckning – men på lågstadiet får många barn en egen mobil. 55 procent av alla åttaåringar har en egen mobil och bland tioåringar är motsvarande siffra 93 procent. Nästan alla elever på högstadiet och gymnasiet har en egen smartphone.

Hela rapporten kan du hitta här.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt