Annons:

FACKET: NI HAR DELAT LÄRARKÅREN I TVÅ LÄGER

Missnöjet med regeringens lärarlönelyft är enormt på Vimmerby gymnasium. Foto: Simon Henriksson

FACKET: NI HAR DELAT LÄRARKÅREN I TVÅ LÄGER

Regeringens satsar tre miljarder kronor på att höja lärarnas löner. Det räcker till en del - men långt ifrån alla får del av löneökningen. På gymnasiet i Vimmerby kommun är många nu mycket upprörda över det godtyckliga urvalet.
– Mottagandet är allt annat än positivt, säger Karin Vincelette, Lärarförbundets arbetsplatsombud på Vimmerby gymnasium.

Annons:

Flera lärare på Vimmerby gymnasium har fått ett lönelyft på hela 2 500 kronor i månaden genom Lärarlönelyftet. Andra har inte fått något alls - trots att de uppfyller Regeringens uppställda kriterier. 

Skälet är enkelt: medlen räcker helt enkelt inte till. 

Nu kokar det inom lärarkåren på Vimmerby gymnasium: både de som fått löneökning och de som inte fått är uppröda över satsningen.

– Vi är positiva till ökad lön, men det är bara vissa som får trots att i stort sett alla uppfyller kriterierna. Det är många som är upprörda på ett eller annat sätt och det har blivit en arbetsmiljö som är infekterad. Många känner att de inte är uppskattade och tycker att det här är orättvist, säger Karin Vincelette. 

Författat en skrivelse

Lärarförbundet har 19 medlemmar på Vimmerby gymnasium och man har författat en skrivelse till Vimmerby kommun som beskriver problemet. Där står det bland annat så här: "Med lärarlönelyftet har ni lyckats att splitta en lärarkår och driva många lärare bort från kommunen. För de som stannar finns en känsla av otillräcklighet, olust och orättvisa".

– Det värsta är att många känner att det är ohållbart. Vi vill inte ha den här arbetsmiljön och flera känner sig helt ouppskattade och funderar på att söka sig vidare. Det är inte den här effekten det ska bli av en lönesatsning. Vi förstår att Vimmerby kommun inte har satt de här kriterierna, men det hamnar på deras bord ändå, arbetsmiljön är kommunens ansvar. 

Vem har ansvaret för situatioen?

– Centralt är det en jättefin satsning, tre miljarder till lärarlöner. Men vem ska säga att den ena är bättre än den andra på rotnivå? Det är så det här mottas. 

"Kan inte gå till Fridolin"

Urvalet har gjorts av rektorerna, som fått bedöma vilka som mest uppfyller kriterierna. 

– Rektorer sitter i en situation som är omöjlig och det har framkommit att de själva skrikit högt om det här. Facken på gymnasiet har haft ett gott samtal med rektorerna om resultatet och de är allt annat än nöjda. De tycker precis som vi.

Kunde kommunen gjort något annorlunda?

– Med facit i hand kunde man ha gjort det. Man kunde ha tagit pengarna och delat rakt av, men frågan är om man får ut pengarna då? En del kommuner har valt att inte söka stödet eller söka det i samband med lönerevision. Det hade följt reglerna. Framförallt var det här ett korkat beslut från regeringshåll. Höjer man statusen när man säger att 30 procent är bra? Det är så det mottas och det behöver man inte vara Einstein för att förstå. Jag är mest kritisk mot förslaget och förstår att kommunen följt direktiven, men oavsett om de är skyldiga eller inte så är de ansvariga för vår arbetsmiljö. Vi kan inte gå till Gustav Fridolin och säga att vår arbetsplats inte funkar.

"Skadan är redan skedd"

Vincelette hoppas att kommunen kan reparera situationen på något sätt: 

– Vår förhoppning är att visa att det blev så här och fråga hur ska vi göra nu? Kommunen är ansvariga för att vi ska få en dräglig arbetsmiljö. Jag hoppas att de inser allvaret och att de skjuter till de pengar så att alla kan ta del av det här, men skadan är redan skedd. Exakt hur kommunen ska gå till väga kan jag inte svara på. Jag hoppas att regeringen tar sig en funderare för det här drabbar alla kommuner. 

Det godtyckliga urvalet drabbar fler arbetsplatser inom barn- och utbildningsförvaltningen än Vimmerby gymnasium och Lärarförbundet kommer att fortsätta agera i frågan framöver. Dagens Vimmerby har sökt förvaltningschefen Birgitha Sahlin, gymnasiechefen Alf Olsson och personalchefen Monica Bergh. 

Fakta

Kriterierna för att kunna ta del av Lärarlönelyftet:

  • legitimerade lärare som arbetar i förskoleklass, grundskola, gymnasieskola eller motsvarande skolformer, samt fritidshem,
  • legitimerade förskollärare som arbetar i förskola eller förskoleklass, eller
  • fritidspedagoger eller motsvarande, med relevant högskoleutbildning, som arbetar i någon av de skolformer som omfattas av reformen.

Läraren ska ha visat intresse för och god förmåga till att utveckla undervisningen på egen hand och tillsammans med kollegor och därigenom förbättrat elevernas studieresultat eller måluppfyllelsen i skolan. Detta ska ha skett genom att du:

  • tagit särskilt ansvar för att utveckla undervisningen genom kollegialt lärande i former som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet,
  • med stöd av formell utbildning på avancerad nivå utöver lärarexamen eller förskollärarexamen förbättrat undervisningens innehåll, metoder och arbetssätt,
  • tagit särskilt ansvar för att stödja lärar- eller förskollärarstudenter och kollegor som är nya i yrket eller tagit särskilt ansvar för att utveckla ämnen eller ämnesövergripande områden, eller
  • tagit särskilt ansvar för särskilt komplicerade undervisningssituationer.

Källa: Skolverket

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt