Annons:

Så många kommuner har lägre skatt än Vimmerby

Många kommuner i Sverige har lägre skatt än Vimmerby 2017.

Så många kommuner har lägre skatt än Vimmerby

Av Sveriges 290 kommuner har 215 kommuner lägre kommunalskatt än Vimmerby kommun. Bara 72 har högre och två kommuner har samma skattesats som Vimmerby. Vimmerbys skattesats är högst i hela Småland. Det visar en genomgång som Dagens Vimmerby har gjort.

Annons:

Tidigare i år fattade kommunstyrelsen beslut om en budget där samsynen var oväntat stor. I den nya budgeten för 2017 blir det ingen justering av kommunalskatten. 

Därmed förblir skatten i Vimmerby kommun densamma som efter höjningen 2016. 

Då höjdes den kommunala skatten med 50 öre per intjänad hundralapp för varje kommuninvånare. Det betyder att Vimmerbyborna betalar 22,36 kronor per hundralapp i skatt. Med landstingskatten och kyrkoavgiften inräknad betalar Vimmerbyborna 33,73 kronor per Greta Garbo och det är den totala kommunalskatten vi har jämfört med övriga kommuner i landet. 

Med det sticker Vimmerby definitivt ut. I länet betalar kommuninvånarna den allra högsta skatten och det gör de även i hela landskapet Småland. I övriga landet är det också många som får behålla mer i plånboken än Vimmerbyborna.

Två har samma

Av rikets 290 kommuner har två kommuner samma skattesats som Vimmerby. Det är Laxå och Örnsköldsvik. 

Den totala snittkommunalskatten i Sverige är 32,12 procent. 

I skånska Vellinge är skatten lägst. Där ligger den på 29,19 procent. I Dorotea i Västerbotten får kommuninvånarna betala mest. Där är skatten 35,15 procent.

I Kalmar län är Nybro kommun närmast Vimmerby med 33,70 procent. De är även närmast om man tittar på hela Småland.

Fotnot: I vår jämförelse har vi räknat den totala kommunalskatten, vilket innebär att det är inklusive kyrkoavgift och landstingsskatt. Skattesatsen avser nästa år.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt