Annons:

Då kommer utställningen Stämplad till Vimmerby

Under mars månad kommer utställningen Stämplad att visas i Vimmerby. Stämplad är en interaktiv pop-up utställning som går ut på att få besökarna att reflektera över hur de kategoriserar människor.
– Den här utställningsturnén ger oss möjlighet att nå in i hela landet, inte bara i storstäderna. Vi når också nya målgrupper, säger projektledaren Erika Aronowitsch.

Annons:

Utställningen Stämplad görs av Forum för Levande Historia på uppdrag av regeringen. 

Nu kommer den till Vimmerby som en del i en stor turné runt om i Sverige.

– Den här utställningsturnén ger oss möjlighet att nå in i hela landet, inte bara i storstäderna. Vi når också nya målgrupper. Utställningen vänder sig primärt till yngre människor som kanske befinner sig i en identitetssökande fas, men i och med dess placering i det offentliga rummet hoppas vi nå så många som möjligt. De här frågorna är relevanta livet ut, säger Erika Aronowitsch, projektledare för Stämplad. 

Stämplad är en fyra kvadratmeter stor pop-up-utställning som består av tre skärmar som var och en utgör en interaktiv station: kategorisering med historiskt personporträtt, självreflektion med samtida vittnesmål och ett självskattningstest. Utställningen ska visa vilka förödande konsekvenser kategorisering kan få för individ och samhälle och syftet är att få besökaren att reflektera över hur kategorisering fungerar, hur besökaren själv delar upp människor och vilka konsekvenser det kan få. Att kategorisera människor är naturligt, men visar också att indelning skapar intolerans, exkludering och hat, enligt de som står bakom utställningen. Föreställningar om "dom andra" ska utmanas genom att visa vad vi kan lära av historiska händelser som Förintelsen och andra brott mot mänskligheten. 

– Vi vill ge mottagaren en möjlighet att bli medveten om sina egna tendenser att dela upp människor i ”vi ”och ”dom”, i de som tillhör och de som inte tillhör. Att vara eller känna sig ”stämplad” har att göra med en känsla av att vara kategoriserad på ett negativt sätt, utesluten eller stigmatiserad, säger Marcel Rådström, pedagog på Forum för levande historia.

Målgruppen är i första hand 18-25-åringar. 

Utställningen Stämplad, som görs i samarbete med Riksutställningar, kommer att visas på Vimmerby resecentrum mellan den 7 och 21 mars i år. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt