Annons:

Vimmerbys kulturelever erbjuds platser i Hultsfred

Ungdomar intresserade av orkesterinstrument kan få undervisning i Hultsfred från och med höstterminen 2016. Foto: Simon Henriksson

Vimmerbys kulturelever erbjuds platser i Hultsfred

Protesterna var stora när stora delar av Kulturskolan i Vimmerby lades ned vid årsskiftet. Nu har förvaltningen hittat en lösning: Vimmerbyungdomar erbjuds platser i Hultsfreds musikskola.

Annons:

Från och med årsskiftet bantade kommunen ned sin mycket omtyckta Kulturskola rejält. I stort sett alla orkesterinstrument lades ned – men nu har kommunen hittat en ny lösning.

Vimmerbybarnen kommer att erbjudas en plats på Kulturskolan i Hultsfred.

– Det känns jättebra. Jag lovade att hitta en lösning med grannkommunerna och nu har vi hittat det. Det här är steg ett och vi hoppas kunna bygga vidare på det, säger Peter Högberg (S), ordförande i den numera nedlagda kultur- och fritidsnämnden i Vimmerby.

”Räddar musikundervisningen”

Saxofon, trumpet, klarinett, cello, kontrabas och trummor är några av de instrument som Vimmerbybarnen kan läsa i Hultsfred framöver.

– Med det här täcker vi in de mest klassiska orkesterinstrumenten. Bilden är att det har varit svårt med rekrytering till de här instrumenten i Hultsfred också. Jag tycker att det här är en lösning som räddar musikundervisningen i regionen. Vi har även en del saker i Vimmerby som inte finns i Hultsfred, som exempelvis dans.

Informationen kommer att gå ut till de gamla eleverna på Kulturskolan så fort som möjligt.

– Till en början kommer Vimmerbybarnen behöva ta sig till Hultsfred, men framöver kommer vi även att titta på om lärarna kan ta sig till Vimmerby och hålla i undervisningen här.

Kostar ingenting

Barn från Hultsfred kommer att ha förtur om det uppstår kö till instrumenten.

– Men det finns kö till verksamheten i Vimmerby också, så det gör ingen skillnad. Det finns massa hål så jag har en förhoppning att det ska lösa sig för många Vimmerbyungdomnar.

Enligt Högberg behöver inte Vimmerby kommun lägga en enda krona på samarbetslösningen.

– Inte i ett inledningsskede. Hultsfred har redan de här kostnader kostnaderna och kommer fylla ut de tomma platserna. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt