Annons:

Astrid Lindgren i fokus på Bokmässan

Astrid Lindgren och Tove Jonsson i Stockholm 1958. Foto: Saltkråkan

Astrid Lindgren i fokus på Bokmässan

Astrid Lindgren är alltjämt ständigt aktuell i den svenska litteraturen. I årets upplaga av Bokmässan hålls ett seminarium om arvingarnas arbete med att förvalta Astrid Lindgrens författarskap.

Annons:

Seminiariet leds av Emma Stenström och handlar om arvet efter två av Nordens absolut största författare genom tiderna: Astrid Lindgren och Tove Jansson.

Medverkar gör Sophia Jansson, konstnärlig chef och styrelseordförande på Moomin Characters och brorsdotter till Tove Jansson, Roleff Kråkström, vd på Moomin Characters, Nils Nyman, koncernchef på Saltkråkan AB och barnbarn till Astrid Lindgren, samt Annika Lindgren, publicistisk chef på Saltkråkan AB och barnbarn till Astrid Lindgren.

Så här beskriver Saltkråkan seminariet i ett pressmeddelande: 

"Astrid Lindgrens och Tove Janssons arv är i högsta grad levande över hela världen och har stor betydelse för både den skandinaviska självbilden och omvärldens syn på oss. Men deras verk är också en mångmiljonindustri – böcker, filmer, tv-serier, teateruppsättningar, musikaler och produkter. Hur tänker rättighetsinnehavarna för dessa kulturella ikoner?

Inte bara kungakronan går i arv. Även våra kulturella ”kungligheter” lämnar efter sig sina rättigheter och de skyldigheter som följer med dem. Hur handskas man med ett sådant arv? Hur balanserar man trogenheten mot upphovskvinna och originalberättelserna med kraven från en ny tid? På ett stort seminarium på bokmässan i Göteborg berättar Tove Janssons och Astrid Lindgrens arvtagare om de utmaningar de möter.

– Det är ett viktigt och allvarligt uppdrag som Astrid Lindgren har lämnat vidare. Vi har ett dubbelt uppdrag – att skydda verken och att sprida dem vidare till nya läsare. Oftast är det bara roligt men ibland hamnar vi i svåra övervägningar. Vi är förvissade om att den enorma kärlek som miljoner människor, världen över, känner för Astrid Lindgren och hennes verk är beroende av att de inte blir exploaterade och använda i olika syften och sammanhang. Magin ligger i berättelserna och den försvinner om helheten inte respekteras, säger Annika Lindgren, barnbarn och publicistisk chef på Saltkråkan AB."

Bokmässan arrangeras i Göteborg nästa vecka. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt