Annons:

Boklok fick besök av Skanskas vd – nya varsel inte aktuella

Fabrikschefen Robert Gurbin om läget för fabriken i Gullringen. Foto: Simon Henriksson

Boklok fick besök av Skanskas vd – nya varsel inte aktuella

Två tunga varsel har lagts på Boklok under det här året. Något nytt varsel är inte aktuellt nu och nyligen besökte Skanskas vd Anders Danielsson fabriken i Gullringen.
– Det är naturligt att folk spekulerar, men just nu planerar inte jag för nya varsel, säger fabrikschefen Robert Gurbin.

Annons:

I februari varslade Boklok i Gullringen 65 anställda om uppsägning. Samtliga fick också gå hem, men åtgärden var inte tillräcklig. I juni kom nästa tunga varsel och då berördes 50 anställda.

Många av dessa går hem i mitten av oktober och den senaste tiden har vi flera gånger fått uppgifter om att ett nytt varsel planeras. Något som över huvud taget inte diskuteras, enligt fabrikschefen Robert Gurbin.

– Jag förstår att många människor är oroliga över vad som ska hända. Det är naturligt och vi har flera som går hem nu i oktober efter det andra varslet. Det är naturligt att folk spekulerar och oroar sig när vi har de tider vi har. Men det är grundlösa uppgifter och just nu planerar jag inte för nya varsel, säger fabrikschefen Robert Gurbin.

Läget har inte förändrats särskilt mycket sedan i somras. 

– Varslet vi lade var för att hantera läget vi såg framåt. Nu har vi anpassat verksamheten efter det läge vi har, men hur framtiden utvecklar sig vet man aldrig.

Nytt ben

Fabriken i Gullringen har börjat med egen takstolstillverkning och ska snart leverera det första projektet till Stockholm. Dessutom jobbar man vidare med i huvudsak två produkter.

– Det ena är flerbostadshus som vi bygger i ett-, två-, tre- och fyrvåningsplan. Den andra produkten vi tittar på att kunna producera är radhus och kedjehus. Det har vi inte gjort tidigare, utan då har det legat ute på andra leverantörer. 

Blir det ett nytt ben för er?

– Ja, det blir en flexibilitet för oss. Sedan är ingen produkt den andra lik. Det är fortfarande moduler vi bygger och som blir byggbeståndsdelar, men det kan ge oss en större flexibilitet med fler produkter. 

Besök av Skanskas vd

Nyligen hade Boklok besök av Skanskas koncern-vd Anders Danielsson. Många tycks genuint oroa sig för fabrikens existens, men det vill Robert Gurbin ta död på.

– Efter genomgången i veckan sa han att vi har en toppmodern fabrik. Vi har just det och möjlighet att producera volym, kvalitet och precision. Det är den slutsatsen vi drar och vi är rustade för framtiden. Det uppdämda behovet försvinner inte – det förskjuts bara. Vi blir inte färre människor och folk vill flytta ihop och hemifrån fortfarande. Det är just nu bostadsutvecklingen i Sverige generellt sett går tungt och det har vi tagit höjd för med de varsel vi lagt.

Även Bokloks vd, Lars Jonsson, uttalade sig om detta i juni månad.

– Man ska inte glömma att det finns ett stort underliggande behov av bostäder i Sverige. BoKlok är en långsiktig aktör och vi har en viktig roll att fylla även framåt, sa han då.

I slutet på det här året, när de flesta uppsägningarna blivit genomförda, kommer Boklok ha 87 anställda varav 24 är tjänstemän. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt