Annons:

Dagar efter konkursen – Pontus och Oskar satsar och blir egenföretagare

Pontus Holm och Oskar Nilsson, anställda på konkursade Holmbergs Bygg & Montage AB, förverkligar sina drömmar om att bli egenföretagare. Foto: Ossian Mathiasson

Dagar efter konkursen – Pontus och Oskar satsar och blir egenföretagare

Holmbergs Bygg & Montage gick i konkurs i fredags. Det fick medarbetarna Pontus Holm och Oskar Nilsson att intensifiera och förverkliga sina drömmar om att bli egenföretagare inom byggbranschen. 

– Det har gått väldigt fort och känns helt rätt, säger Södra Vi-bon Pontus Holm. 

Annons:

Dagens Vimmerby berättade tidigare i veckan att Vimmerbyföretaget Holmbergs Bygg & Montage AB försätts i konkurs på grund av segdragen tvist med ett husföretag i kombination med minskad orderingång. 

Pontus Holm och Oskar Nilsson, två av de anställda medarbetarna på byggföretaget, fick information om konkursen i fredags. Det fick vännerna och kollegorna att prata mer ingående om planerna på att starta eget företag. 

– Vi båda har haft tankar på att starta eget företag ganska länge. Nu blev det alltmer aktuellt och det passar ganska bra i och med att det är svårt att få jobb på snickeriföretag nu när det är lågkonjunktur. I fredags sa vi att vi skulle fundera på saken över helgen i och med att allt kom så fort, säger Pontus Holm.

"Dags att vi gör det nu"

Pontus Holm från Södra Vi och Oskar Nilsson från Koppetorp har i början av veckan startat varsitt aktiebolag. Södra Vi Bygg & Snickeri AB för Pontus och Sörbyn Bygg & Snickeri AB för Oskar. 

– Vi tog helgen till att fråga runt om jobb och prata med företag som vi har haft som samarbetspartners. Vi känner att det är dags att vi gör det nu. Det är rätt in i smeten direkt. Det är klart att det känns konstigt, från att få ett konkursbesked i fredags till att tre-fyra dagar senare starta eget företag, säger Pontus Holm.

Tanken är att Pontus och Oskar ska dra igång sina företag från och med måndag nästa vecka. 

– Vi ska ta över och slutföra projekt från Holmbergs Bygg & Montage. Det är ett projekt i Järnforsen som vi ska slutföra till att börja med plus att vi tar över samarbetet med Västerviksföretaget Jotab som säljer fönster. Vi har redan fått förfrågningar från företag och privatkunder som är intresserade och vill ha offerter, säger Pontus Holm och Oskar Nilsson. 

"Vi fungerar bra ihop"

Oskar och Pontus, båda födda 1995, studerade tillsammans på bygg- och anläggningsprogrammet på Västerviks gymnasium och har spelat i samma fotbollslag på både ungdoms- och seniornivå.

Nu kommer vännerna driva varsitt företag och inleda ett tätt samarbete. 

– Oskar har ett bra rykte i Vimmerby och jag känner mig betydligt mycket tryggare i vårt samarbete i och med att vi ska göra i princip alla projekt ihop, säger Pontus Holm. 

– Det är skönt att göra det tillsammans med ”Poppe” som jag känner sedan tidigare och som jag har jobbat med i flera år. Vi är goda vänner och fungerar bra ihop, säger Oskar Nilsson. 

Det fanns inga tankar på att starta ett gemensamt företag?

– Det uteslöts ganska tidigt. Vi sa att vi gärna vill starta eget företag, börja från noll och lära oss de olika stegen. Vi ser det som bra utbildning och kan stötta varandra. Om det skulle bli osämja eller att vi vill olika saker driver vi två olika företag och slipper tänka på att köpa ut någon ur företaget. 

"Känns oerhört bra"

De kommer till att börja med jobba ensamma i sina respektive företag. 

– Har vi väldigt mycket jobb och ser en ljus framtid kan det bli aktuellt att anställa, men inte i det här läget, säger Pontus Holm.

Pontus och Oskar är glada och förväntansfulla inför det nya äventyret.  

– Det känns oerhört bra och passar väldigt bra att göra det tillsammans. Det blir en utmaning och vi får ta några månader i taget. Den här veckan kommer vi åka runt och prata med företag och kunder, lägga upp en planering och räkna på offerter för att sedan dra igång på riktigt på måndagsäger Pontus Holm. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt