Annons:

Nilsson efter Löfvens besked:

Helen Nilsson och Stefan Löfven i samband med partiledarens besök på ALV för tre år sedan. Foto: Arkivbild

Nilsson efter Löfvens besked: "Viktigt att det blir en kvinna"

Helen Nilsson (S) blev överraskad över Stefan Löfvens besked på söndagen. Hon tycker samtidigt att det är rätt väg att gå.
– Det är förnuftigt att göra det nu, säger hon.

Annons:

Efter tio år som partiledare väljer Stefan Löfven att avgå. Han gör det i samband med partikongressen i höst – och för en ny partiledare blir det rakt in i hetluften med ett viktigt val tio månader senare. 

– Jag blev överraskad över att det kom. Klart man har undrat, men det är inget som det har pratats om. Har han tänkt avgå tidigare tycker jag det är förnuftigt att göra det nu. Ska man få till en bra övergång är det viktigt att någon som kan tänkas bli både partiledare och statsminister kommer på plats redan nu, säger Helen Nilsson (S). 

Vem ser du som tänkbar kandidat?

– Jag säger inte det offentligt. Det har funnits diskussioner kring några, men hur man resonerar nu vet jag inte. Jag tycker att det är viktigt att det blir en kvinna och att även Socialdemokraterna föregår med gott exempel. Samtidigt ska det vara den med mest mandat i partiet och som alla känner sig bekväm med. 

Magdalena Andersson eller Lena Hallengren?

– Båda har varit uppe för diskussion och jag tror att båda är kompetenta nog.

"Trygg person"

Stefan Löfven, som Helen Nilsson förstås har samtalat med flera gånger, kommer hon att minnas så här:

– Som en trygg person, som var lätt att prata med och som inte uttalade sig i förväg. Han var påläst, diskuterade gärna innan han gick vidare med något. Han pratar gärna med motståndaren först. Han var pragmatisk och vi förlorar en duktig statsminister.

Hon tycker det är svårt att jämföra med tidigare partiledare.

– Han har varit förhandlare under stora delar av sitt och det har verkligen behövts i det parlamentariska läge vi har haft. Man har behövt någon som förstår både sin egen och andras politik. Han har verkligen lyssnat in och de andra har kanske bestämt sig mer innan vad de ska tycka och tänka. Alla är stora fast på sitt sätt. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt