Annons:

Ifrågasätter om det är majoritetens väljarturné – kommunalrådet slår ifrån sig

Ola Hammarbäck (KD) riktar stark kritik mot majoriteten. Foto: Simon Henriksson

Ifrågasätter om det är majoritetens väljarturné – kommunalrådet slår ifrån sig

Under arbetet med översiktsplanen hölls möten i kommunens samtliga tätorter. Nu menar Ola Hammarbäck (KD) att majoriteten själva gett sig ut på en uppföljningsturné och kritiserar de rödgröna.
– Vi förbiser dem inte, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Annons:

I alla kommunens tätorter hölls möten som en del i arbetet med översiktsplanen. Kommuninvånarna fick komma med olika inspel med ett stort fokus på den ena orten. 

"För oss politiker och de närvarande tjänstemännen varden viktigaste uppgiften att lyssna och samla in de tankar och synpunkter sompresenterades under kvällarna.För den dåvarande majoriteten, Vimmerbyalliansen, var det självklart med en bredpolitisk representation då utvecklingsarbetet har ett tidsperspektiv som sträcker sigöver flera mandatperioder", skriver Ola Hammarbäck (KD) i en interpellation ställd till kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S). 

Uppföljande möten skulle hållas i tätorterna, men dessa har kommit av sig på grund av den omfattande skoldebatten som ägt rum.

– Vi har tänkt att göra det här, men inte klarat av det på grund av skoldebatten. Det har varit det som tagit fokus, så vi har varit ute och lyssnat på folk i orterna där skolorna diskuterats, säger Helen Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Ser demokratiskt problem

Men majoriteten har också varit i Locknevi och Södra Vi, där skolorna inte varit hotade. Det är det som Ola Hammarbäck vänder sig emot. 

"Dessa möten har inteförankrats någonstans i den politiska organisationen och ingen inbjudan har heller gåttut till de partier som är representerade i kommunfullmäktige och inte ens till de partiersom är representerade i kommunstyrelsens arbetsutskott eller kommunstyrelsenspresidium", skriver han i interpellationen.

Han ställer också flera frågor till kommunalrådet och frågar bland annat om det är de tre majoritetspartiernas egen väljarturné som pågår, hur inbjudan gått till och om en bred politisk förankring inte är viktig när Socialdemokraterna styr kommunen.

– När vi jobbade med ÖP förra mandatperioden var vi väldigt måna om att det skulle vara bred förankring och att oppositionspartierna skulle finnas med. Det beror på att det här handlar om kommunens utveckling över tid och sträcker sig över enstaka mandatperioder, säger Ola Hammarbäck (KD).

Han säger sig ha fått kännedom om dessa uppföljande möten av en tillfällighet.

– Jag är undrande i vilken form de här mötena har hanterats. Det är inget som gått via KSAU och varken jag eller oppositionsrådet (Niklas Gustafsson, M) har fått någon inbjudan eller information. Jag vill veta hur det kommer sig att man varit i både Locknevi och Södra Vi utan att varken vi, M eller SD varit inbjudna och haft någon kännedom om det. Är det här en ren partiaktivitet? Det vill jag veta.

Känner ni er utestängda?

– Jag undrar om det är partiresor eller om det är en uppföljning på de möten vi har haft som kommunpolitiken ska följa upp och inte enskilda partier. Jag undrar om det är något som har grund i den demokratiska organisationen. 

Vad är problemet om ni inte varit inbjudna?

– Det här handlar om utvecklingsfrågor och utvecklingsperspektivet sträcker sig längre än den här mandatperioden. Vi måste ha en bred förankring ur ett långsiktigt perspektiv. Det är olyckligt att man inte vill ha en bred demokratisk syn. 

Ser inget demokratiskt problem

Helen Nilsson (S) ska svara på interpellationen skriftligt framöver, men säger till vår tidning att man inte stänger ute oppositionen.

– Det här handlar om vårt fokusområde om att hela kommunen ska leva. Vi har sagt att vi gärna kommer ut till orterna för att sondera terrängen med majoritetsgruppen. Det är inga stora saker vi gör. Vi hade tänkt komma ut och prata om ÖP-arbetet, men så kom skoldebatten som stal allt fokus. 

Men ni har varit i Locknevi och Södra Vi?

– Det är vi i majoriteten som blivit inbjudna. Det har inte varit några stormöten. Inga tjänstemän har varit med och vi har inte kunnat vara för många. 

Ser du inget demokratiskt problem med det här?

– Det ser jag inte. Vi förbiser inte oppositionen. Det kommer bli större träffar framöver där oppositionen kommer vara med. Det här är inget djupdykande, utan det handlar om att vi vill göra lite mindre träffar och för att ha en tätare dialog med våra orter.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt