Annons:

Överskott för nämnden – men stor skillnad mellan kommunerna

Miljö- och byggnadsnämnden gjorde överskott 2021. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Överskott för nämnden – men stor skillnad mellan kommunerna

Den gemensamma miljö- och byggnadsnämnden gjorde ett överskott på cirka 1,3 miljoner kronor 2021. Det framgår av bokslutet som godkändes på nämndens senaste sammanträde.

Annons:

Vimmerby och Hultsfred kommun har en gemensam miljö- och byggnadsnämnd, och överskottet fördelas i huvudsak utifrån antal ärenden, invånarantal och intäkter. 2020 slutade med ett överskott på 787 000 kronor och för 2021 landade överskott på cirka 1,3 miljoner kronor.

Nettokostnaden för verksamheten i Hultsfreds kommun 2021 var 8,3 miljoner kronor inklusive nämnd samt 8,8 miljoner kronor inklusive nämnd för Vimmerby kommun. 

Förklaringen till skillnaden i nettokostnaden är att Vimmerby har fler invånare, vilket medför ett något större resursbehov.

"Plus i bokslutet"

Resultatet för Hultsfreds kommun blev 970 000 kronor inklusive resultatet för nämnden på 234 000 kronor. För Vimmerby kommun blev det 322 000 kronor efter resultatfördelning samt resultatet för nämnden som blev minus 7 000 kronor.

Skillnaden i utfall har tidigare år förklarats med att Vimmerby har en större befolkning och därmed en större del av verksamhetens kostnader. Dessutom har politikerna i Vimmerby klart högre arvoden.

– Det är ett plus i bokslutet och det var ett annorlunda i år och med att det var väldigt mycket digitalt. Det ligger latent med tanke på att man har lite mer plus än vad det skulle vara, säger Lennart Davidsson (KD), ordförande i nämnden.

Bokslutet var relativt väntad läsning för nämnden.

– Vi har fått indikationer på att det skulle vara plus under året så det är inget avvikande. Det kom inte som någon överraskning, säger han.

Låg sjukfrånvaro

I sitt bokslut skriver nämnden att både invånare och brukare är mycket nöjda och persoanlen är stolt över sitt arbete. Medarbetarna var friska och sjukfrånvaron låg på 1,85 procent. 

"Betyget för gott ledarskap har minskat något och målet uppnås inte. Detta måste vi vara observanta på och arbeta vidare med", skriver nämnden. 

Till stor del uppfylls både mål och nyckeltal, skriver man i bokslutet.

När det gäller två nya folkhälsomål, "invånare konsumerar säkra livsmedel" och att "ungdomar som fyllt 18 år ska visa legitimation vid köp av tobak", uppfylls endast de säkra livsmedlen.

"Kommunerna behöver fortsätta med ett ambitiöst, systematiskt och målinriktat hållbaretsarbete som spänner över hela kommunernas verksamheter för att klättra i ranking och nå målsättningen i Aktuell Hållbarhets ranking", skriver nämnden i bokslutet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt