Annons:

  • Young (V) till stenhårt angrepp:

    Pia Young, fullmäktigeledamot för Vänsterpartiet, gick till hårt angrepp mot framför allt Gudrun Brunegård (KD). Foton: Simon Henriksson

  • Young (V) till stenhårt angrepp:

    Gudrun Brunegård.

Young (V) till stenhårt angrepp: "Skäms på er!"

Ett misstänkt sexuellt övergrepp har skett på en skola i Vimmerby kommun. Den debatt som har följt inom politiken sedan dess har varit infekterad. Nu går Vänsterpartiets Pia Young till knallhård attack.
– Det här ska skötas snyggt. Det här ska inte upp i media. Skäms på er! sade hon från talarstolen i fullmäktige.

Annons:

I februari misstänks en våldtäkt ha skett på en mellanstadieskola i Vimmerby kommun. 

Våldtäkten ska ha skett på en skoltoalett och både offer och utpekad gärningsperson är minderåriga. 

Skolan ska ha dröjt med att anmäla händelsen till polisen och socialtjänsten. I stället ska man ha försökt att genomföra en egen utredning av händelsen. 

Det här fick kristdemokraten Gudrun Brunegård att skriva ett debattinlägg. Sedermera tog kommunstyrelsens arbetsutskott – bestående av Helen Nilsson (S), Tomas Peterson (M) och Ingela Nilsson Nachtweij (C) – starkt avstånd från debattinlägget. 

Även barn- och utbildningschefen Birgitha Sahlin och barn- och utbildningsnämndens ordförande Lis Astrid Andersson (S) har bemött debattinlägget. 

På gårdagens fullmäktige hade Gudrun Brunegård (KD) skrivit en interpellation med rubriken: "Vilka rutiner finns när ett barn far illa?". Lis Astrid Andersson (S) gav ett kort svar innan en lång debatt följde, med flera fullmäktigeledamöter. 

– Det är ytterst tveksamt om det är skolans sak att utreda ett misstänkt sexuellt övergrepp. Man bör omedelbart vända sig till polis och socialtjänst. Jag tror att det behöver skapas ännu tydligare rutiner. Det här är ytterst tragiskt och det är vår uppgift som kommunens högsta beslutande organ att ge det stöd till föräldrar att de vet att det finns rutiner om något sker, sade Gudrun Brunegård (KD) från talarstolen. 

Lis Astrid Andersson (S) svarade: 

– Vi har rutiner och alla är trygga bland personalen i hur vi ska agera. 

"Anmärkningsvärt av KD"

Brunegård (KD) klev upp i talarstolen igen. 

– I åtminstone föräldrarnas version har det funnits ett glapp, och de är de viktigaste personerna för att skapa trygghet. När det är minderåriga barn inblandade ska socialtjänsten kontaktas. Det är ytterst tveksamt om det är skolans uppgift att utreda och det finns också en risk med att man kan förstöra berättelsen. 

Pia Young (V) gick upp och markerade tydligt sin inställning mot Gudrun Brunegård (KD).

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att KD grundar sin interpellation på vad som skrivits i media. Jag tycker inte att det är okej att lyfta den här frågan i media eller i annat officiellt forum. Sådana här känsliga situationer måste handskas varsamt och bra, med tanke på barnens och de anhörigas integritet. Det är inte okej att använda för att vinna politiska poäng, sade hon och fortsatte: 

– Att skolan tog ett par dagar på sig är däremot inte anmärkningsvärt. De vuxna måste ha is i magen. De ska ta reda på fakta och agera korrekt. Det är otroligt lätt att få fel bollar att rulla, i det här perspektivet ska det vara barnets perspektiv som ska gälla. Det här ska det inte pratas om offentligt. 

Gudrun Brunegård: 

– Du får tro vad du vill, Pia. Det är personer som funnits i barnets närhet som tagit kontakt med mig. De har varit förtvivlade för att ingen förtroendevald har klivit fram i den här frågan, som de har upplevt varit smärtfylld och jobbig. Det finns olika bilder i en sådan här situation men skolan ska inte ha is i magen. Socialtjänsten ska kontaktas! Man ska till sjukvården och säkra eventuella bevis. Jag står till 100 procent fast vid att man ska raka vägen till socialtjänst och polis.

"Skäms på er"

Pia Young (V) tog ytterligare en replik. 

– Självklart ska polis och socialtjänst utreda det här, men det är barn det handlar om. Man får inte ha så bråttom. Det är ingen som ska in i fängelse, det är barn det handlar om. Man måste ta det varsamt. Både barn och familj i båda parter är offer i det här.

Brunegård (KD): 

– Just för att det är så känsligt och för att det är barn finns lagen om orosanmälan. Ingen annan ska lägga sig i det här. 

Efter det kom Pia Youngs (V) mest skarpa inlägg i debatten. 

– Det ska inte upp vare sig här eller i media - om jag fick styra. Det ska skötas snyggt. Hela Vimmerby pratar om det här! Tänk om det var ditt barn eller barnbarn? Vi måste tänka på barnen. Skäms på er!

Även Brunegård höll sedan med om att det är olyckligt med rapporteringen i media. 

– Att det blir en sådan härva av skriverier är ytterst olyckligt. Därför ska vi visa att vi har regler och riktlinjer, händer det en händelse så blir den polisanmäld. 

"Ska inte underblåsa"

Helen Nilsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen, var precis som tidigare kritisk. 

– I den insändare du skrev så hänvisade du till skriverierna i media, men det är möjligt att du även har blivit uppringd. Jag kan tycka att vi som politiker inte ska underblåsa det som händer när det handlar om barn. Det ska de som utreder ta hand om. 

Brunegård: 

– Det är rätt att jag hänvisade till att det har stått i media, det var också anledningen till att jag gick ut med det. Jag ville dämpa den oro och bekräfta det många upplever. Jag beklagar det här minst lika mycket som alla andra.

"Tragisk händelse"

Även Sverigedemokraternas starkaste kort, Anneli Jakobsson, ville ge sin syn på det hela. 

– Det här är en väldigt tragisk händelse och när Pia (Young) säger att det här ska skötas snyggt, så håller jag delvis med. Men när det läcker ut i tidningen så är det inte snyggt. Det är olyckligt att det en gång läckt ut i tidningen, så att alla kan läsa det, sade Jakobsson (SD). 

Helen Nilsson blev den sista att kommentera frågan. 

– Vi kan inte styra från politiken vem som pratar med tidningarna, Anneli. Det får den som vänder sig till tidningarna ta ansvar för. Men att inte underblåsa det som politiker, det kan vi ta ansvar för. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt